PGEgaHJlZj0iaHR0cHM6Ly9oeXVuZGFpLmh1L21vZGVsbGVrL3VqLWtvbmEtZWxlY3RyaWMvIiBvbmNsaWNrPSJqYXZhc2NyaXB0OndpbmRvdy5vcGVuKCdodHRwczovL2h5dW5kYWkuaHUvbW9kZWxsZWsvdWota29uYS1lbGVjdHJpYy8nLCAnX2JsYW5rJywgJ25vb3BlbmVyJyk7IHJldHVybiBmYWxzZTsiPjxwaWN0dXJlPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTYwMHg1MDBweC5qcGciIG1lZGlhPSIobWF4LXdpZHRoOiA3MDBweCkiPjxzb3VyY2Ugc3Jjc2V0PSJodHRwczovL3ZpbGxhbnlhdXRvc29rLmh1L3dwLWNvbnRlbnQvdXBsb2Fkcy8yMDI0LzA0L2h5dS1lZ3llYi1vbmxpbmUtZXZ6b2xkYXV0b2phYmFubmVyLTE5NDB4NTAwcHguanBnIiBtZWRpYT0iKG1pbi13aWR0aDogNzAwcHgpIj48aW1nIHNyYz0iaHR0cHM6Ly92aWxsYW55YXV0b3Nvay5odS93cC1jb250ZW50L3VwbG9hZHMvMjAyNC8wNC9oeXUtZWd5ZWItb25saW5lLWV2em9sZGF1dG9qYWJhbm5lci0xOTQweDUwMHB4LmpwZyIgYWx0PSIiPjwvcGljdHVyZT48L2E+
auto
2024. 04. 24. szerda

Mindenben jobb lesz az új Renault Zoe, és még az ára is csökken?

elektromos autó

A Nissan és a Renault villanyautós együttműködéséből kiindulva számíthattunk rá, hogy miután a LEAF akkumulátora kapott egy jelentős kapacitás-növekedést, a Zoe sem marad fejlesztés nélkül, mint ahogyan eddig is egymást követték a két gyártó autóin végrehajtott frissítések. Franciaország legnépszerűbb, és az európai kontinens második legkelendőbb villanyautójának új generációja nem teljesen meglepetés, hiszen a Fastned már tavaly novemberben megerősítette, hogy tesztelés alatt van az utód, mégpedig CCS Combo csatlakozóval. Amennyiben viszont nem tévesek a francia L’Argus hírportál információi, az új töltőport semmi ahhoz képest, amit a megújult Zoe hozni fog nekünk.

Forrás: Twitter/Fastned

2019 végén és 2020 elején két olyan tisztán elektromos autó is érkezik a piacra, név szerint a Peugeot 208 és a Volkswagen I.D., melyek komoly fenyegetést jelenthetnek a 2013 óta piacon lévő Renault Zoera. Hogy a franciák villanyautója továbbra is meg tudja őrizni előkelő pozícióját az eladási rangsorban, ahhoz nem csupán egy erősebb hajtásláncra van szükség, de külső-belső átalakulásra is a változatosság fenntartásához. A Zoenak állítólag mindkettőből jut bőven. A L’Argus cikke szerint az autó kinézetének átformálása kevésbé lesz hangsúlyos, de azért néhány karosszériaelem újszerű megjelenést kölcsönöz majd a járműnek. Az elülső lökhárító, a motorháztető, és a légbeömlők például a lenti képen látható, két évvel ezelőtt bemutatott Zoe e-Sport koncepcióból nyernek inspirációt, jóllehet azért ennyire radikális formatervezést nem ültet át a gyártó az utcai autóba. Hátulról nézve talán a módosított fényszórók fogják legkönnyebben a tudtunkra adni, hogy az új generációt vizslatjuk.

Renault Zoé e-Sport

Sokkal fontosabbak lesznek az utastérben elvégzett munkálatok, ugyanis a teljes műszerfal újjászületik, több méretben lesz választható a központi kijelző, új stílust kap a kormány, és az EasyLink rendszerben is több szolgáltatást találunk majd. Ezzel párhuzamosan a vezetés is biztonságosabbá válik a vezetéstámogató funkciók kibővített kínálatával.

A leglényegesebb újdonságok azonban mégiscsak a hajtásláncban keresendők. Ugyan az e-Sport duplamotoros kiszerelése nem kerül be a megvásárolható Zoeba, akik a 109 lóerős R110-es motornál erősebbet szeretnének, azoknak lehetőségük lesz 130 lóerővel kérni a kocsit a L’Argus szerint. Az akkumulátor kémiájában elért eredményekből ellenben mindenki egyaránt részesül, hiszen az új Zoe akár 400 kilométert is meg tud majd tenni a WLTP szerint, vagyis akkora távolságot, amit eddig csak a nem túl megbízható NEDC szerint ért el. Ami a töltést illeti, az autó legnagyobb előnyének számító 22 kW-os AC tölthetőségről nem kell lemondani, de DC hálózaton sem lesz okunk szégyenkezni: az akkumulátor 100 kW-os teljesítményt is elbír majd a CCS Combon keresztül a kontinens villámtöltőin.

 

A francia újságírók továbbá egy árcsökkentésről is írnak, ez azonban nem teljesen egyértelmű, hogy valós belsős forrásokon alapul, vagy csak saját feltételezés a rivális VW I.D. áráról szóló pletykák alapján. Szerintük az új változat akár kétezer euróval is olcsóbb lehet a jelenlegi modellnél, ami segít elhódítani a Volkswagen 28 000 eurós I.D. villanyautójával szemezgető vásárlókat, ebbe viszont egyelőre ne éljük bele magunkat. A gyártás elvileg az év második felében indul a flinsi létesítményben, mely a korábbi híresztelések szerint addigra napi 220 helyett 440 autót fog kiállítani, a nyár végére pedig már kapható lesz az alaposan felturbózott Zoe.

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.