Fehér rendszámmal is ingyenes a parkolás

Néhány napja még a tölthető hibridek ingyenes parkolási lehetőségének megszüntetésével foglalkozott az autós sajtó, a koronavírus azonban felülírta a terveket. Tegnap délután arról döntött a kormány, hogy a mai naptól, azaz 2020.11.04-én 00:00 órától ismét bevezetik a rendkívül jogrendet, melynek egyik pontja, hogy országszerte ingyenes lett a parkolás.

A kormányrendelet alapján néhány parkolási zóna kivételt jelent, azaz továbbra is fizetni kell például a közforgalom előtt megnyitott magánutakon, magánterületeken, ilyenek a következők:

  • Budapest a XI. kerületi Aliz utca (5574 zóna),
  • Debrecen 4008, 4010, 4014, 4015 zóna,
  • Győr 9030, 9031 zóna,
  • Balatonfüred 8211, 8214 zóna,
  • Gödöllő 5576 zóna
  • Tihany 8233, 8237, 8241, 5570 zóna, és
  • Zalaegerszeg 8905 zóna.

A fehér rendszámos autóval rendelkezők ebben az időszakban megtapasztalhatják mekkora előnyt jelent kényelmi és/vagy anyagi szempontból a zöld rendszámos jármű birtoklása. Az ingyenes parkolás következtében elképzelhető, hogy megnövekszik majd a forgalom a belvárosokban.

Tavasszal a tiszta napos időjárásnak és a munkahelyek tömeges bezárásának köszönhetően nem okozott komoly levegőszennyezési problémát a belvárosokban szabad parkolóhelyet vadászó autó, most azonban a gazdaság működőképességét szeretnék fenntartani, ezért várhatóan lényegesen kevesebben fognak otthon maradni. Ez az őszi-téli ködös időjárás mellett komoly kihívás elé állíthatja a légúti betegséggel küzdő szervezetet is.

Címlapkép: Andrea Piacquadio at Pexels

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.