Gyerekjátékként variálható az új villámtöltő teljesítménye

Vadonatúj töltőoszlopot mutatott be ma délelőtt a Tritium, az egyik legismertebb töltőgyártó vállalat szerint az RTM75 a legfejlettebb töltőberendezés jelenleg a piacon, miután moduláris, egyszerűen skálázható felépítésével pillanatok alatt képes reagálni a villanyautósok igényeinek változására. Ez a legelső termék az ausztrál cégtől, mely az új Modular Scalable Charging hardverplatformot használja, a vállalat elmondása szerint ezen konstrukció akár felére is csökkentheti a töltőhálózatok kiépítésével járó költségeket. 16 kilogrammot nyomó töltőmoduljai egyetlen ember munkájával építőkockaként ki-, és bepakolhatók, ráadásul a Tritium korábbi töltőihez képest az RTM75 házát jelentősen könnyebb kinyitni (egyetlen csavarhoz kell csavarhúzó, a többi kézzel kivehető), így a karbantartás is gyorsabb. A felállítása sem okoz különösebb problémát, alig 2 órát vesz igénybe egy kiépített betontalapzaton letenni és bekötni az oszlopot.

Valamennyi moduljával a töltőoszlop teljesítménye 75 kW, és egyszerre két jármű töltését engedi DC hálózaton. Az egyik csatlakozó CCS, a másik CHAdeMO, de igény esetén ezek az adott piacon leginkább népszerű szabványra cserélhetők. Az RTM75 alapvetően 3 méteres, folyadékhűtéses kábellel rendelkezik, de opcionálisan 6 méteres kábellel is kérhető, ebben az esetben már egy visszahúzódó kábelmenedzsment rendszer is jár hozzá.

A berendezés támogatja a Plug&Charge funkciót, azaz amennyiben erre a villanyautó is képes, az azonosítás azonnal megtörténik a csatlakozáskor, és a töltés is automatikusan elindul. Az oszlopon bankkártya-terminál is helyet kapott, de ha az üzemeltető inkább az RFID-olvasót preferálná, ennek cseréje is mindössze egy 30 perces folyamat. A Tritium újdonsága -35°C és +50°C között bármilyen hőmérséklettel és normálisnak mondható időjárási körülménnyel megbirkózik, ami hosszú élettartamot garantál.

Az RTM sorozat, melynek neve a Retail (kereskedelem) és a Modular (moduláris) szavakat jelöli, 150 kW-os maximális teljesítményű változatban is elérhető lesz. Ez gyakorlatilag minden olyan vállalkozás számára ideális, mely töltési szolgáltatást szeretne kínálni a villanyautósoknak, függetlenül attól, hogy a városban, az autópálya mentén, vagy máshol helyezkedik el. Ezt követően 2021-ben érkezik a PKM (Park Modular) család, amely 150 kW-os, illetve 350 kW-os kiszerelésben lesz kapható, és töltőparkokban való elhelyezéshez tervezték a Tritium munkatársai. Ez tulajdonképpen ugyanaz a csomag, mint az RTM, azzal a különbséggel, hogy eltávolításra került a két AC-DC átalakító egység, így több modul fér el a töltőoszlopban, megnövelve az elérhető teljesítményt.

2022-ben a DPM (Depo Modular) széria is megjelenik, amelynél a modulokkal való legózással akár 3 MW teljesítmény is kinyerhető a töltőből. Ezt természetesen már nem személygépjárművek töltésére szánják az ausztrálok, hanem hatalmas akkumulátorokat cipelő buszokhoz és nehéz tehergépjárművekhez.

Az RTM75 már rendelhető, gyártása a következő hetekben indul.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.