A világ legforróbb villanyautó töltőállomása

Az arizonai Maricopa városa mellett, a Sonora-sivatagban nyitott hatalmas elektromosautó-töltőállomást a Volkswagen Csoport, hogy az akár 50°C-ot is megközelítő extrém hőségben tesztelje járműveinek töltési képességeit, és egyben a töltőberendezések ellenálló-képességét. Erre azért van szükség, mert a szélsőséges hőmérséklet – legyen szó fagyról, vagy forróságról – nagyban befolyásolja a villanyautók töltési teljesítményét, ami a felhasználói élmény romlásához vezethet.

Az Arizona Proving Grounds területén felhúzott töltőpark egyszerre 50 jármű energiaellátását képes biztosítani. A töltők típusai változatosak, a 25 darab, 50 kW és 350 kW közötti teljesítményű DC villámtöltő mellett AC fali töltőberendezések is megtalálhatók az állomáson. Mivel a VW a globális piacra szánt villanyautóit fogja itt tesztelni, minden fontosabb töltőcsatlakozó rendelkezésre áll az amerikai CCS1-től kezdve az európai CCS2-n és a kínai GB/T-n keresztül egészen a japán CHAdeMO-ig.

Egy ilyen napfényes helyszínen a töltőállomás energiaigényének jelentős részét tudná fedezni a tetőre telepített napelem, amely egyben az autókat is védi a tűző naptól. Ám mivel ennél a töltőparknál éppen a napsugaraknak való kitettség hatását tanulmányozza a Volkswagen, nem fedte be napelemekkel a töltőállásokat. Helyette távirányítással vezérelhető ponyvákat szerelt fel, amik szükség esetén leárnyékolják a járműveket és a töltőket.

EZT OLVASTAD MÁR?  Villanyautó töltés a Penny Market parkolóban

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.