Debrecen lesz a BMW e-autó stratégiájának kulcspontja

Szijjártó Péter Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere Münchenben tárgyalt ma a BMW vezetőivel, majd a tágyalást követően Facebook-oldalán közvetített online sajtónyilatkozatában elmondta, hogy a BMW debreceni üzeme lesz a kulcspontja a német autógyártó társaság elektromobilitásra épülő stratégiájának.

Szijjártó Péter és Oliver Zipse Münchenben tárgyalt (fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

A miniszter kiemelte, hogy a BMW döntése fantasztikusan jó hír, hiszen azt mutatja, hogy Magyarország a tradicionális autóipari korszakot követően az elektromos autózásra épülő korszakban is a világ vezetői közé fog tartozni”. A nyilatkozatból azt is megtudhattuk, hogy a BMW sokkal nagyobb szerepet szán a debreceni gyárnak, mint ahogy azt először tervezték, ugyanis nagy lépésekkel haladnak előre az elektromos autók tekintetében.

A BMW a korábbiakban közös platformban gondolkodott a hagyományos és elektromos járművek gyártásánál, a közelmúltban azonban a bajor gyártó bejelentette, hogy kifejlesztenek egy új platformot, kizárólag elektromos meghajtású modellek számára. Az új platformra épülő autók gyártásában kulcsszerepet kap az építés alatt álló debreceni gyár.

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy a debreceni üzem építésének előkészítése a tervezett menetrend szerint halad. A terület a vállalat tulajdonába került, a kormány által vállalt infrastrukturális fejlesztések befejeződtek, és minden készen áll arra, hogy megkezdődjön először a belső infrastruktúra kiépítése, majd a gyár felépítése.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.