Főoldal » elektromosautó-töltés » 75 kW-os villámtöltőt telepített Velencére az AGT

75 kW-os villámtöltőt telepített Velencére az AGT

Az M7-es autópálya velencei pihenőjében, a déli (tó felőli) oldalon telepítette első 75 kW-os DC töltőjét az AGT és az evDirect. A helyszín a Tekergő Étterem és Motel parkolója, amely mindkét irányból megközelíthető. Az autópályán Budapest felől érkezők 1.3 km-es (2 perces) kitérővel, a Balaton felől jövők 500 méteres (1 perces) kerülővel érhetik el a töltőoszlopot. A új készülék jelenleg tesztüzemben, helyszíni vagy előzetes regisztrációval, utólagos átutalásos vagy bankkártyás fizetést kínáló rendszerben kezdi meg működését. Az első hetek tapasztalatai és a felhasználói visszajelzések alapján az üzemeltető dönt a végleges fizetési rendszerről.

A tesztüzem alatt a CCS csatlakozón 75 kW (180 A), a CHAdeMO csatlakozón 50 kW (125 A), a Type2 AC csatlakozón 22 kW (3 × 32 A) teljesítmény (áramerősség) érhető el maximum. A töltőállomás alkalmas arra, hogy a két DC karja egyszerre működjön és megossza a 75 kW-os teljesítményt a CHAdeMO és CCS csatlakozók között, de ez a funkció csak később kerül bekapcsolásra. Jelenleg az AC és az egyik DC karon lehet tölteni párhuzamosan.

A gyártó és az üzemeltetők vizsgálják a 75 kW-os CHAdeMO töltés lehetőségének megteremtését. A készülék hardveresen és szoftveresen is tudja ezt a teljesítményt, ami a tesztek során bebizonyosodott, de a 180 A-es töltéshez majdnem dupla olyan vastag és nehéz töltőkábel szükséges, mint az 50 kW (125 A) átviteléhez. CHAdeMO csatlakozón keresztül 50 kW-nál nagyobb teljesítmény fogadására a forgalomban lévő villanyautók közül a 2014 – 2018-ig gyártott KIA Soul EV és a jelenleg is gyártásban lévő, talán utolsó CHAdeMO csatlakozóval rendelkező elektromos autó Európában a 62 kWh-s akkumulátorral szerelt Nissan Leaf képes. Komoly dilemma, hogy ezen két, viszonylag ritka és kevés példányszámban értékesített modell, rövid ideig tartó, kicsit gyorsabb töltési lehetősége miatt érdemes-e minden más felhasználót is egy kétszer olyan súlyos töltőkábel kezelésére kényszeríteni.

Ebben a régióban már hatalmas verseny alakult az elektromobilitás szolgáltatók között, a legtöbb cégnek van 20 kilométeren belül töltője. Konkrétan ebben a pihenőben most már két szolgáltató is jelen van, ami nem csak az árverseny, de a redundancia miatt is előnyös a villanyautósoknak: ha az egyik oszlop foglalt, esetleg meghibásodott, akkor ott a másik.

A töltőállomás éjjel-nappal elérhető és bárki által használható. Az töltés indításához regisztrálni kell az üzemeltető felületén (QR kód leolvasása a készülékről vagy evdirect.hu), de bankkártya adatok megadására nincs szükség. A töltésről a számlát e-mailben kapjuk meg és utólagos átutalással vagy az üzemeltető honlapján bankkártyával egyenlíthetjük ki.

Tesztüzemben a töltés az év végéig ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Töltést indítani és regisztrálni az alábbi linken lehet:  Velence M7 – evDirect

Az újonnan piacra kerülő elektromos autótípusok egy része már alkalmas 50 kW-nál nagyobb teljesítményű DC töltés fogadására, így egyre többen örülhetnek a gyorsabb töltési lehetőségnek. Kíváncsian várjuk a folytatást.

FRISSÍTÉS: 2021. január 1-től a töltési díj 109 Ft/kWh lesz, percdíj nélkül. A töltésindításhoz a továbbiakban sem kell majd bankkártya adatokat megadni, a fizetős időszak kezdetétől ugyanis az autós heti egy alkalommal kap számlát, melyet a SimplePay rendszerben bankkártyával tud kiegyenlíteni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.