Új cég segíti a hazai buszállomány zöldülését

Közös vállalatot alapított az MVM Mobiliti Kft. és a MÁV csoporthoz tartozó Volánbusz Zrt. a hazai buszállomány környezetbarát fejlesztésének támogatása érdekében. A cég, mely Mobiliti Volánbusz Kft. néven végzi tevékenységét, elektromos töltőberendezések, valamint CNG-töltőállomások telepítésével járul majd hozzá a nulla-, vagy alacsony kibocsátású járművek arányának növeléséhez a Volánbusz flottájában, valamint az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kialakításában.

Solaris Urbino 12 típusú elektromos autóbusz a Zöld Busz programot előkészítő mintaprojekt programindító rendezvényén, Békéscsabán (fotó:
MTI/Rosta Tibor)

Az MVM Mobiliti közleménye szerint a Volánbusz stratégiai céljai között szerepel a járműállomány folyamatos fiatalítása és zöldítése, amelyet a közlekedési vállalat flottakezelő társasága, a Volán Buszpark Kft. elektromos és sűrítettföldgáz-meghajtású (CNG) járművek beszerzésével valósítana meg. Ám a Volánbusz egyelőre nem rendelkezik ezt megfelelő mértékben támogató töltőinfrastruktúrával, ez indokolja az állami tulajdonú társaságok együttműködését. A Volánbusz Zrt., a Volán Buszpark Kft., valamint az újonnan létrejött Mobiliti Volánbusz Kft. a célok elérése érdekében egyedülálló konzorciumot hoz létre, amely elektromos és földgáz-üzemű autóbuszok beszerzésére, és az üzemeltetésükhöz szükséges infrastruktúra kiépítésére felhasználható támogatásokra pályázik.

Mager Andrea, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter elmondta, hogy a Zöld Busz Program keretében elérhető támogatásokra vonatkozó pályázatok benyújtása lehetővé teszi a környezetkímélő autóbuszok üzemeltetéséhez szükséges infrastruktúra kialakítását, a járművek beszerzését, és hatékony, gazdaságos működtetését. Orgovány Ferenc, az MVM Mobiliti Kft. ügyvezetője hozzátette, hogy a Mobiliti az elmúlt években aktívan részt vett Magyarország közlekedésének zöldítésében, és ez a jövőben is folytatódni fog – a cél az, hogy ne csak az egyéni, hanem a közösségi közlekedésben is minél többen választhassák a környezetkímélő megoldásokat.

A haza buszállomány elektromosításának előnyeiről azok a pozitív tapasztalatok és visszajelzések is megerősítik a MÁV csoport vezetőségét, amelyeket a Volánbusz a korábbi békéscsabai és nyíregyházi, valamint a jelenlegi székesfehérvári tesztjei során begyűjtött.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.