Működnek a Shell új töltői Budapesten

Budapesten két új nagyteljesítményű töltőoszloppal bővült a Shell Recharge magyarországi töltőhálózata, melyek építéséről januárban már beszámoltunk. A két korábbi hazai Shell Recharge oszlophoz hasonlóan a Péterhegyi út 54. szám alatti Shell töltőállomáson található új Tritium Veefil PK350 típusú töltőket is a Mobiliti applikációval indíthatják a villanyautósok.

Fotó: NLQ

Az alkalmazás szerint a töltők maximum 150 kW teljesítményre képesek, 920 V feszültség és 250 A áramerősség mellett. Mindkét oszlopon található CCS és CHAdeMO kar egyaránt, de ezek párhuzamos működésére nincs lehetőség, így csak két autó tölthet egyidejűleg a töltőállomáson.

A CCS ágon egyre több típus képes kihasználni a 150 kW-os teljesítményt, a Porsche Taycan mellett a Hyundai csoport e-GMP padlólemezes autói (Ioniq 5 és Kia EV6) egyaránt 800 voltos rendszerűek. A 400 voltos típusok kb. 100 kW teljesítményt tudnak felvenni az új töltőkről. Frissítés (2022.03.16): olvasóink beszámolója szerint a töltő a 400 V feszültségű autókat is képes maximum 150 kW teljesítménnyel tölteni, túllépve az applikációban feltüntetett 250A áramerősséget. A CHAdeMO szabványos autók közül a 62 kWh-s Nissan LEAF, valamint a Kia SOUL EV képes 50 kW-nál gyorsabb töltésre.

Érdekesség, hogy a töltési díj az új budapesti Shell töltőknél a Mobiliti töltőin megszokott 80 Ft/perc, nem pedig 150 Ft/kWh, mint a Gelej és Székesfehérvár közelében az M3, illetve M7 autópálya pihenőkben elhelyezkedő 50 kW-os Shell Recharge töltőknél.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.