Főoldal » elektromos autó » Villanyautó-gyártóba fektetett Soros György

Villanyautó-gyártóba fektetett Soros György

Közel 20 millió Rivian-részvényt vásárolt a Soros Alapkezelő (Soros Fund Management), Soros György amerikai befektetéskezelő vállalata 2021 negyedik negyedévében – derült ki az Egyesült Államok Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletéhez pénteken benyújtott dokumentációkból. Az egész pontosan 19.835.761 darab részvényt nagyjából 2 milliárd amerikai dollárért vásárolta meg a milliárdos üzletember cége, ám a pénteki záráskor már csak közel 1,17 milliárd dollár volt az értéke.

Forrás: Wikipedia

A villanyautó-gyártó start-up részvényeinek ára tavaly novemberben 179,46 dolláron tetőzött azután, hogy az Amazon körülbelül 20%-ra növelte részesedését a cégben. Azóta 67%-kal zuhant a részvények értéke, amiben nagyban közrejátszott az, hogy a vállalat nem tudta teljesíteni 2021 végére kitűzött gyártási céljait.

A Rivian jelenleg az R1T és R1S tisztán elektromos modelleket szállítja a vásárlóinak, emellett pedig az Amazonnal is együttműködik egy elektromos kisteherautó gyártásán. A kaliforniai székhelyű gyártó Európában is tervezi autóinak gyártását: jelenleg egy hollandiai helyszín tűnik a legvalószínűbbnek, de korábban felröppent a hír, hogy akár Magyarországon is épülhet a Rivian gyára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.