Főoldal » elektromos autó » Megjött az új változat a legolcsóbb villanyautóból

Megjött az új változat a legolcsóbb villanyautóból

Kína kedvenc elektromos autója, a Wuling Hongguang MINI EV, melyből a tavalyi évben összesen 395.451 darab talált gazdára az országban, végre frissített hajtáslánccal, vonzóbb műszaki jellemzőkkel is megjelenik a piacon. Tavaly ősszel kínai hírportálok információira hivatkozva beszámoltunk arról, hogy milyen újdonságokra számíthatnak az átszámítva mindössze körülbelül 1,3 millió forintért árult kisautó vásárlói, a napokban viszont hivatalosan be is mutatkozott a jármű legújabb verziója, amelyet GameBoy névre keresztelt különleges kiadásként lehet megvásárolni Kínában.

A Wuling Hongguang MINI EV GameBoy Edition négy különböző, videójátékok által inspirált köntösben kerül fel a kínálatba (Hurricane Phantom, Jungle Crossing, Party Sweetheart, Interstellar Roaming). De nem csupán ez teszi különlegessé a jármű külsejét: áttervezték a LED fényszórókat, a hűtőmaszkot, valamint az első és hátsó lökhárítókat is. Ezáltal a külső dimenziók is változtak, 80 mm-rel nőtt a kisautó hossza, így már csak 3 mm választja el a 3 métertől, a magassága viszont 17 mm-rel csökkent, így összességében egy hajszállal hosszúkásabb, sportosabb járművé alakult a MINI EV, már ha lehet ezt mondani egy ilyen kis guruló kockára.

A kínai sikermodell immár 26 kWh kapacitású lítium-vasfoszfát akkumulátorokkal működik, amivel a CLTC szerint 280 kilométert is meg tud tenni egy töltéssel. Ez lényeges előrelépés az alapmodellhez képest, melynek legnagyobb elérhető hatótávolsága 170 km körül van. A motorteljesítmény is nőtt, 30 kW-ra a 20 kW-ról.

A GameBoy piaci bevezetése a következő hónapokban kezdődik, hivatalos vételára egyelőre nem ismert, de a tavalyi hírek szerint lényeges árnövekedésre nem kell számítani, ugyanis a magasabb vételárat kompenzálja a nagyobb hatótáv miatt igénybe vehető állami támogatás.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.