Előrendelhető Európában az XPeng harmadik villanyautója

Az Xpeng ma sajtóközleményben számolt be róla, hogy egyszerre négy európai országban, Dániában, Hollandiában, Norvégiában, és Svédországban is előrendelhetővé vált vadonatúj tisztán elektromos szedánja, a P5. A kínai autógyártó vállalat ezen a modellen kívül két másik villanyautót is értékesít a kontinensen: a G3 crossover és a P7 szedán is Norvégiában kezdte európai pályafutását, ez utóbbi kisebb testvéreként kerül piacra a P5, mely egyben az első modell, amit egyszerre több piacon is lefoglalhatnak az érdeklődők. A cég továbbá vadonatúj bemutatószalonjának megnyitóját is bejelentette Amszterdamban, amely a második európai XPeng Experience Store a stockholmi után.

XPeng P5

A 4808 mm hosszú, 1840 mm széles, 1520 mm magas, és 2768 mm tengelytávolságú autóra közepes méretű családi szedánként hivatkozik a gyártó, melyben az öt személy számára kialakított ülések mögött 520 liternyi csomagtér húzódik. Az elsőkerékhajtású, 155 kW teljesítményű jármű akkumulátora 66 kWh elektromos energiát képes eltárolni, amely a WLTP szabvány szerint 465 kilométeres hatótávolságra elegendő. Kínában ennél kisebb, és nagyobb kapacitású akkuval is rendelhető a modell.

XPeng P5

Az Európában előrendelhető P5-ben az XPILOT vezetéstámogató rendszeregyüttes 2.5-ös változata fut, Kínában ennél is van már fejlettebb, 3.0-ás, de 3.5-ös verziót is kérhetnek a vásárlók két darab duplaprizmás autóipari LiDAR egységgel. A P5 egy 15,6 colos központi érintő kijelzőn jeleníti meg az Xmart operációs rendszert, a kormány mögött pedig egy 12,3 colos digitális kijelzőklaszter található. Az autó tudja az okostelefonos távoli vezérlést, a hangfelismerést, valamint az OTA frissítést.

XPeng P5

Tesztvezetésekre áprilistól lesz lehetőség, a kiszállítás 2022 utolsó negyedévében indul. A vételár egyelőre nem ismert. Kínában a közepes akkus változat 172.900 jüanról indul, ami jelenleg körülbelül 9,4 millió forintnak felel meg.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.