Telerakja töltőkkel Európát a Stellantis

Hatalmas európai töltőhálózat kiépítését jelentette be a Stellantis, és olaszországi partnere a The F Charging. A tervek szerint több mint 15 ezer helyszínen telepítenek elektromos autók töltésére alkalmas töltőberendezéseket összesen 2 millió parkolóállással 2025-ig, a projekt megvalósítása pedig még idén megkezdődik Olaszországban. A partnerek elmondása szerint a hálózat egész Európát lefedi, de konkrétumokat nem árultak el arról, hogy melyik országban mikor kezdik a munkát. A tervezési és felkészülési szakasz egyébként már korábban elkezdődött, több mint 1000 lehetséges helyszínt azonosított a Stellantis és a The F Charge.

Arról, hogy mekkora teljesítményű berendezéseket telepítenek a felek, illetve hogy AC, vagy DC töltőoszlopokról van-e szó, nem írtak, ám a helyszínek változatosságából feltételezhetjük, hogy mindkettőt kínálnak majd különböző töltési teljesítménnyel: városközpontokban, kórházaknál, iskoláknál, közlekedési csomópontoknál, szórakoztató és vendéglátó központoknál, és kereskedelmi egységeknél egyaránt lesznek új töltőpontok. A töltőhálózat minden elektromos autós számára nyitva áll majd, ám a Stellantis vásárlói exkluzív feltételekkel vehetik igénybe. Ennek részletei azonban egyelőre nem ismertek.

A Stellantis nemrég egy másik óriási európai töltőhálózat fejlesztést is bejelentett: a Free2Move-val és az Engie-vel közösen 2025-re 1500 helyszínen közel 5000 töltőállomást állít fel, amely aztán tovább bővül. A töltőket napelemekkel és akkumulátoros energiatároló rendszerekkel látják el, valamint V2G-kompatibilisek lesznek. A Free2Move egyébként a mostani bejelentésben is lehetséges hardverszolgáltató partnerként van megjelölve.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.