Indukciós villanyautó-töltő útszakasz épül a svédeknél

Indukciós elektromosautó-töltővel szerel fel egy 1,6 kilométer hosszú útszakaszt az Electreon AB a svédországi közlekedési hatóság (Trafikverket) megbízásából egy pilot projekt keretében, mely a legelső olyan út lesz a világon, ami menet közben, induktív módon képes tölteni az elektromos járműveket. A svédek már régóta gondolkoznak olyan innovatív megoldásokon, melyek lehetővé teszik a villanymeghajtású gépjárművek feltöltését anélkül, hogy azoknak meg kelljen állniuk: tavaly áprilisban például az eRoadArlanda elnevezésű projekt keretében átadásra került az a sínnel ellátott útszakasz, melyen egy áramfelvevő karon keresztül tudják menet közben fogadni az elektromosságot a járművek. Az elv az átszámítva körülbelül 3,5 milliárd forintos Smart Road Gotland pilot projektben is hasonló, azzal a különbséggel, hogy itt már nincs szükség semmilyen módú kapcsolódásra az indukciós működésnek köszönhetően.

A Visby központja és a gotlandi repülőtér közötti 4,1 kilométeres szakasz egy részén lebonyolított projektben a svéd közlekedési hatóság egy teljesen nyilvános transzferszolgáltatást is indít, amely során az adatok – többek között a töltés hatékonysága, amely a legnagyobb kérdőjel a történetben – folyamatosan rögzítve lesznek. Az Electreon úgy véli, hogy az indukciós aszfalt kifejezetten a teherszállító gépjárművek számára nyújt kiváló alternatívát a jelenlegi vezetékes töltős megoldással szemben, hiszen nem kell értékes órákat elvesztegetni az újratöltéssel, továbbá nem lesz szükség hatalmas akkumulátorokra sem, aminek köszönhetően a járművek ára is jelentősen csökkenhet. A vezeték nélküli töltés abban a tekintetben is jövőbiztos, hogy az önvezető közlekedés korában is megoldja a töltés problémáját. Az infrastruktúra kiépítése, azaz a világ úthálózatának indukciós töltővel való felszerelése ellenben jelentős költségvonzattal járna, s valamennyi elektromos meghajtású járművet kompatibilissé kellene tenni e technológiával ahhoz, hogy a távoli jövőben ez jelentse a szén-dioxid-mentes mobilitás alapját.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.