600 lóerős villanymotort és 800 voltos hajtásrendszert fejleszt a Polestar

A Polestar új villanymotort és akkumulátorcsomagot fejleszt 800 voltos rendszerrel, írja a Green Car Reports. Az új rendszer a Polestar 5 modellben debütálhat.

A P10 néven fejlesztett villanymotor 475 kW (600 Le) teljesítményre képes. A kompakt méretű (36×50×64 cm) villanymotorból az összkerékhajtáshoz akár kettőt is beépíthetnek a Polestar 5 modellbe, bár a rendszer összteljesítménye valószínűleg nem számítható a két motor teljesítményének megduplázásával: esélyes, hogy szükség lesz a teljesítmény korlátozására, mivel a 950 kW-os teljesítményfelvételt nem tolerálná az akkumulátor. A hajtásrendszerbe 2 fokozatú sebességváltót is beépítenek majd a Porsche Taycan megoldásához hasonlóan, így a rendszer egyszerre lehet hatékony és dinamikus.

Gregor Hembrough, a Polestar amerikai vezetője azt nyilatkozta, hogy az új erőforrást nem osztják meg a Geely márkáival, a rendszerhez illeszkedő új akkumulátort azonban a Polestar brit csapata a Volvo és a Lotus közreműködésével fejleszti, így ezek valószínűleg egyéb márkákban is megjelennek majd.

A Polestar 5 akkumulátor kapacitása várhatóan 103 kWh lesz és egyszerűsített kompatibilitást kínál a jelenleg elterjedtebb 400 voltos töltési rendszerekkel. A 800 voltos rendszerek esetében többféle megoldást alkalmaznak a gyártók a 400 voltos töltéshez, egyes esetekben egyszerűen felezik a pillanatnyi feszültséget, a másik opció azonban a Hyundai e-GMP padlólemezére épülő modellekben alkalmazott DC-DC konverteres megoldás, amivel fix 400 voltos (vagy magasabb, a Hyundai csoport esetében 425 V) feszültséggel érik el, hogy a 400 voltos töltőkről a lehető leggyorsabban tölthetők legyenek az autók.

Hembrough elmondta, hogy a 103 kWh-s akkumulátorcsomag 80%-ra töltéséhez maximum 20 percre lesz szükség, amely 216 kW-os átlagos töltési teljesítménynek felel meg, a töltési görbe persze valószínűleg nem teljesen egyenes, így az üres akku ennél gyorsabban is tölthető lehet. A rendszer támogatja majd a kétirányú töltést is, de az autó akkuját külső forrás számára maximum 20 kW teljesítménnyel lehet majd meríteni.

A 2024-ben megjelenő Polestar 5 modellben 103 kWh akkuval 600 km feletti hatótávot kíván elérni a svéd-kínai gyártó.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.