Külön cégbe szervezi elektromobilitás üzletágát az ABB

A világ egyik legnagyobb elektronikai cége, és egyik nagy villanyautó töltő gyártója nemrég jelentette be, hogy külön cégbe szervezi ez e-mobilitás üzletágát.

Elsőre átlagos üzleti hírnek tűnhet ez, azonban hatalmas fordulatot jelez az iparban.

Fontos

Az ABB itthon is jól ismert márka az elektronika terén. A vállalat Budapesten, Fóton, Győrben és Gyálon is rendelkezik irodával, szervízközponttal, logisztikai bázissal, Kecskeméten pedig gyáruk is van, ahol fröccsöntéssel készülő kábelkötegelőket, ipari lámpatesteket és nyomtatott áramköröket készítenek. A robotjaik dolgoznak a győri Audi szerelősorai, de ők telepítették a Gyermelyi automata raktárát is.

Az elektromobilitás kapcsán nekünk persze talán mégiscsak a töltőik a legfontosabbak. A vállalat 2010 óta 440.000 AC és 21.000 DC töltőt adott el a világ 88 országában. Terra villámtöltőikkel itthon is találkozhatunk.

Forrás: ABB

A mostani bejelentés nyomán 2022-ben kiválik az e-mobilitás üzletág és külön vállalatként kerül bevezetésre a svájci tőzsdén. Ez azonban nem csak a töltők gyártását foglalja magába, ide tartozik a vonatok és teherautók, valamint bányagépek elektromos hajtása, valamint a hajózás számára dolgoznak zöld hidrogénes megoldásokon is.

Ezek a területek az átlagnál magasabb mértékben növekedtek és már az éves forgalom 10%-át teszik ki. A vállalat abban bízik, a portfóliók átszervezése – amely más területeken a piacról történő kivonulást is jelenti – tovább segíti majd a termékvonalak növekedését.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.