auto
2024. 02. 26. hétfő

A megszorítások áldozata lehet a villanyautós állami támogatás 2022-ben

Meglepő hírekkel szolgáltak a karácsony előtti napokban megjelent Magyar Közlönyök, melyek közül a leendő villanyautósoknak valószínűleg a HUMDA Zrt. jövő évi működését érintő passzusok a legérdekesebbek. A villanyautó vásárlást támogató állami programok kezelésével megbízott vállalat karácsonyra komoly elvonást kapott, így veszélybe került a jövő évi – még ki sem hirdetett – támogatási program is.

December elején beszámoltunk róla, hogy a villanyautós állami támogatást eddig lebonyolító Iparfejlesztési Közalapítványtól (IFKA) a pályázatok kezelése átkerült a HUMDA (Magyar Motorsport és Zöld Mobilitás Fejlesztési Ügynökség) hatáskörébe. Az IFKA elektromobilitással foglalkozó weboldala már néhány nappal korábban megszűnt, majd annak tartalma átkerült a HUMDA honlapjára.

Változik a magyar villanyautós támogatási pályázat lebonyolítása

A változástól sokan azt remélték, hogy hamarosan újabb fordulót jelentenek be az elektromos autók vásárlását ösztönző pályázat-sorozatban, azonban a Magyar Közlöny 2021. december 22-én megjelent 237. számában közzétett 1949/2021. Kormányhatározat szerint 15,75 milliárd forintot elvontak a HUMDA Zrt-től, amely a HUMDA 2022-es évi költségvetésben rögzített tulajdonosi támogatásának teljes összege. Az állam által biztosított forrás nélkül viszont nagyon nehéz lesz támogatási programot finanszírozni.

Forrás: Nemzeti Jogtár, 2021. évi XC. törvény

 

Forrás: Magyar Közlöny 2021. évi 237. szám

Antalóczy Tibor

A Villanyautósok.hu alapítója és főszerkesztője, e-mobilitás szakértő. 2014 óta elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.