Íme a Formula E eddigi legdurvább biztonsági autója

A január 28-29-i versenyhétvégén, a szaúd-arábiai ad-Diriyah pályáján debütál az ABB FIA Formula E elektromos versenysorozat legújabb biztonsági autója, amely a teljes nyolcadik évad során végigkíséri a futamokat. A safety car szerepét 2014 óta a BMW plug-in hibrid meghajtású, i8-as sportkocsija töltötte be, amiből keménytetős Coupé, és nyitott tetejű Roadster változatot is láthattunk a pályákon. A 2020/21-es hetedik évadban a BMW i8 mellett felbukkant a 135 kW teljesítményű Mini Electric Pacesetter is hivatalos Formula E biztonsági autóként, mostantól azonban a zéró károsanyag-kibocsátás és az áramvonalas, sportos megjelenés egyetlen autóban összpontosul: íme a Porsche Taycan safety car.

A németek a Taycan-család legerősebb tagját, a Turbo S típusú fenevadat jelölték ki a feladatra, amelynek legmagasabb elérhető teljesítménye 560 kW (751 lóerő), végsebessége 260 km/h, és Launch Controllal akár 2,8 másodperc alatt is felgyorsul 100 km/h-ra mozdulatlan helyzetből. Thomas Laudenbach, a Porsche Motorsport alelnöke abban bízik, hogy az erős és vonzó sportautó látványa olyan fiatal nézőket is bevonz, akik idáig nem tartoztak a motorsport rajongói közé.

Természetesen safety carként a Taycant nem csupán a villogók és az egyedi festés különbözteti meg a megvásárolható autótól, hanem olyan átalakításokra is szükség volt, mint a bukókeret, versenyülések, és hatpontos biztonsági öv beszerelése. A villanyautóban tűzoltó készülék és high-tech kommunikációs rendszer is helyet kapott annak érdekében, hogy megfeleljen a FIA által meghatározott szigorú követelményeknek. A biztonsági autó sofőrje továbbra is a portugál Bruno Correia marad.

A kilenc nap múlva induló évadban ad-Diriyah-ban, Mexikóvárosban, Rómában, Monacóban, Berlinben, Jakartában, Vancouverben, New Yorkban, Londonban, és Szöulban csap össze a 11 csapat 22 pilótája. Érdemes lesz követni az együléses elektromos autók csatáit, mert valószínűleg idén sem lesz hiány horrorbalesetekből, hajmeresztő manőverekből, drámai fordulatokból, és botrányos hibákból.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.