Csak elektromos autókat fog gyártani a Renault 2030-tól

A Renault célja, hogy 2030-ra teljesen elektromos autómárkává váljon Európában, ráadásul nem márka, hanem csoport szinten, tehát az Alpine és a Dacia márkákat is beleértve. Igaz a Dacia márka számára még hagytak egy kiskaput: amennyiben a töltőinfrastruktúra nem lesz megfelelő vagy a villamosenergia ára túlságosan elszabadulna, akkor a gazdaságos márka mégsem állna át teljesen elektromos járművekre.

„A Renault 100 százalékban elektromos lesz 2030-ban Európában” – mondta Luca de Meo vezérigazgató a Renault Párizs melletti műszaki központjában tartott sajtóeseményen. Fél évvel ezelőtt a Renault még csak 90%-os célt tűzött ki szintén 2030-ra, így ezt a korábbi előirányzatot emelték fel most 100%-ra. Az Európán kívüli piacokról nem árultak el hasonló részleteket.

A cég az elmúlt hónapokban már meg is kezdte az átállás előkészületeit, így az észak-franciaországi Douai, Maubeuge és Ruitz üzemek átalakítását a Renault ElectriCity e-mobilitási ipari klaszterré. A három létesítmény közül Douai gyártja majd a Megane e-Tech Electric és a Renault 5 Electric modelleket. Az új modellekről annyit lehet tudni, hogy 2030-ra tíz új tisztán elektromos típussal terveznek, melyek közül hét Renault, három pedig Alpine néven kerülhet piacra.

A Renault nem az egyetlen gyártó, amely hasonló radikális döntést hozott. A Ford és a Peugeot szintén 2030-tól, az Opel 2028-tól, az Alfa Romeo 2027-től, a DS pedig már 2026-tól kizárólag elektromos autók értékesítését tervezi.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.