Videón a horrorbaleset: durva bukással indult az új Formula E szezon

Sokak szerint a Formula E eddigi történetének legdurvább balesetét élte át Alex Lynn versenypilóta a 2021-2022-es évad szezonnyitó duplahétvégéjén Szaúd-Arábiában, amikor egy előzés közben a levegőbe emelkedett, átfordult, majd fejtetőre érkezve csúszott tovább az aszfalton, míg bele nem csapódott a védőfalba. A Mahindra pilótája a Jaguart vezető Mitch Evans-szel csatázott a 14. pozíció megszerzéséért, de látszólag túlságosan szűk hely maradt az előzésre, így vetélytársának hátsó kerekére futhatott rá, amely megdobta versenyautóját. A horrorisztikus balesetet élőben nem közvetítették, csak a verseny után került elő egy felvétel, amelyen már fejtetőre állva látható a Mahindra, a teljes balesetet mutató videót pedig tegnap tette közzé a FIA.

Lynnt a baleset után azonnal kiemelték az autóból és kórházba szállították, de szerencsére csak könnyebb sérüléseket szenvedett, így rövid időn belül ki is engedték. Dilbagh Gill, az indiai csapat vezetője a baleset után elmondta, hogy az autó teljes mértékben megsemmisült, és valószínűleg csak a FIA által kötelezővé tett glóriának köszönhető, hogy nem történt tragédia. A pilóta az április 10-i római futamon is indulni fog a csapat tartalékautójával.

A szombati futamot, mely a piros zászló miatt 5 perccel hamarabb ért véget, a Jaguar brit pilótája, Sam Bird nyerte, míg a második helyezett Robin Frijns lett az Envision Virgin Racingtől, a dobogó harmadik fokára pedig a DS Techeetah versenyzője, Antonio Felix da Costa állhatott fel. A pénteki futamon Nyck de Vries diadalmaskodott Mercedes típusú versenyautójával, amiért 29 pontot zsebelhetett be. A szombati 9. helyezését is beszámítva összesen 32 pontot sikerült gyűjtenie a hétvégén, és ezzel ő vezeti a tabellát a versenyzők között. Őt Sam Bird követi 25 ponttal, a harmadik pedig Robin Frijns 22 ponttal. A csapatok között a Jaguar kezdte a legjobban az évadot 40 ponttal, tőle mindössze négy ponttal van lemaradva a Mercedes EQ.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.