Főoldal » elektromosautó-töltés » Lukoil megy, Orlen jön, de mi lesz a villanyautó-töltőkkel?

Lukoil megy, Orlen jön, de mi lesz a villanyautó-töltőkkel?

Néhány napja jelentették be, hogy a MOL megvásárolta a Lukoil töltőállomásokat üzemeltető Normbenz Magyarország Kft.-t, valamint Lengyelországban több mint 400 benzinkutat vesz át a PKN Orlentől, illetve a PKN Orlen által megvásárolni kívánt Grupa Lotus vállalattól. A MOL ezzel Lengyelországban egy jelentős piaci résztvevővé válik. A magyar autósoknak is változást jelent ez, ugyanis eltűnnek majd a Lukoil töltőállomásai, de ezek nem mind MOL színekre váltanak. A nagyszabású üzlet feltételei szerint Magyarországon is megjelenik az Orlen márkanév, így a 79 Lukoil töltőállomás egy részével, valamint néhány jelenleg MOL színekben működő benzinkutakkal is Orlen néven találkozhatunk a jövőben.

Villanyautós szemmel is érdekes a tranzakció, ugyanis mindhárom cég töltőállomásain üzemelnek elektromosautó-töltőoszlopok. A Lukoil a korai belépők egyike volt a magyar elektromobilitás-szolgáltatói piacon, eleinte 3 benzinkútnál üzemeltettek töltőoszlopot, majd a töltők üzemeltetését átvette az Optimum Way, és rövidesen a terjeszkedés is megindult. Jelenleg Celldömölkön, Kecskeméten, az M7 autópályán Tárnok térségében, az M3 autópályán Gödöllő közelében, Mezőkövesden, Miskolcon és Veszprémben tölthetünk villanyautót Lukoil benzinkút területén.

A MOL töltőállomásokon a MOL Plugee által üzemeltetett töltőket használhatjuk, nem csak Magyarországon, de Csehországban, Horvátországban, Szlovákiában, Szlovéniában és Romániában is. Összesen már 160 körüli töltőoszlopot üzemeltet a cég, melyek legnagyobb része magyar MOL benzinkutak területén helyezkedik el. Egy jelenleg elbírálás alatt lévő Európai Uniós pályázat keretében pedig további 20-20 helyszínen több mint 80 nagyteljesítményű ultra-töltőt építhet elsősorban MOL töltőállomásokon a MOL és az E.ON konzorciuma.

A tranzakció harmadik résztvevője, a lengyel PKN Orlen szintén kínál elektromobilitás szolgáltatást, OrlenCharge néven. Az OrlenCharge applikációval kb. 230 töltőoszlopot indíthatunk Lengyelország-szerte, melyek nagyobb része PKN Orlen üzemanyagtöltő-állomásokon helyezkedik el.

Szerencsére egyértelmű, hogy mindhárom cég elkötelezett az elektromobilitás irányába, így egész biztosan egyre több benzinkúton tudunk majd villanyautót is tölteni. Az a kérdés azonban joggal merül fel, hogy az Orlen színekre váltó benzinkutakon melyik cég üzemelteti majd a töltőket. Az Optimum Way, mint korábbi töltőüzemeltető? A MOL Plugee, mint a hazánkban legtöbb benzinkúton elhelyezkedő töltőt üzemeltető cég? Esetleg az Orlen hozza magával az OrlenCharge szolgáltatót, így egy újabb applikációt tölthetnek majd le a hazai villanyautósok?

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.