Főoldal » elektromos autó » Kiderült, mit tud majd a Peugeot e-308

Kiderült, mit tud majd a Peugeot e-308

Az új 308-as premierjét követően a Peugeot nem várt sokat, hogy felkeltse az elektromosautó-vásárlást tervező emberek érdeklődését, és elárulta, hogy a hagyományos és a plug-in hibrid után mind hatchback (ferdehátú), mind kombi kivitelben érkezik tisztán villanyos meghajtású verzió a modellből. Részleteket sajnos nem árult el a gyártó, de az Autocar most közzétett néhány információt, amelyet a Peugeot is megerősített.

A brit autós magazin úgy tudja, hogy az e-308 erősebb lesz és nagyobb hatótávot kap, mint az e-208 városi kisautó, amikor 2023 júliusában megkezdik a sorozatgyártását. A vásárlók egyetlen hajtásrendszerrel rendelhetik majd meg, ami elsőkerék-meghajtású, és 114 kW teljesítményű, azaz mintegy 19 lóerővel erősebb, mint a Stellantis elektromos autóiban használatos hajtáslánc. Ezzel párhuzamosan a forgatónyomaték is növekszik, 260-ról 270 Nm-re. Ami eddig a bruttó kapacitása volt a vállalatcsoport autói akkumulátorának (50 kWh), az most a használható kapacitás lesz, míg a bruttó 54 kWh-ra növekszik. Ez állítólag az új NMC811 kémiának köszönhető, és 400 km környékére helyezi a modell hatótávolságát. A töltési paramétereknél nem tudni változásról, a DC töltés maximális teljesítménye, úgy tűnik, marad a 100 kW.

Linda Jackson vezérigazgató szerint az a megközelítés, hogy ugyanaz a modell hagyományos, plug-in hibrid, és tisztán elektromos változatban is megjelenik, sikeresnek bizonyult – a Peugeot tavaly bekerült az európai eladási lista első három helyezettje közé, és az elektromos változatok decemberben az összes értékesítés egyötödét tették ki.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.