Főoldal » elektromosautó-töltés » Megszórják elektromos töltőkkel a budapesti repülőteret

Megszórják elektromos töltőkkel a budapesti repülőteret

176 új elektromosautó-töltőpont létesítését jelentette be tegnap a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret üzemeltető Budapest Airport, a fejlesztés a következő három évben valósul meg, és a földi kiszolgálók, a repülőtéri kiszolgáló járművek, és a partnerek repülőtéri elektromos járművei számára kínálnak majd töltési lehetőséget. A vállalat tájékoztatása szerint 42 elektromos töltő telepítését saját forrásból valósítja meg, 134 töltő kiépítését pedig fele részben saját forrásból, fele részben pedig európai uniós forrásból finanszírozza az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközön keresztül, amely 50%-os támogatást, vagyis közel 650 millió forintot ad a projektre.

Forrás: Budapest Airport

Az új töltők telepítése egy átfogó fejlesztési sorozat következő lépése a repülőtéren. A Budapest Airport hangsúlyozza, hogy kiemelt figyelmet fordít a fenntarthatóságra és a működéséhez kapcsolódó szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére, emiatt 2021-ben elsődleges célként fogalmazta meg, hogy legkésőbb 2035-re eléri a nettó zéró kibocsátást, amelyet az úgynevezett zéró karbon ütemterv mentén valósít meg. Ezen eredmények elérésében többek között szerepet játszik az elektromobilitás repülőtéri fejlesztése is, amelyre a vállalat az elmúlt években kiemelt figyelmet fordított.

A közelmúltban 76 földi kiszolgáló jármű, illetve 10 flotta- és menedzserautó cseréje valósult meg hagyományos meghajtásúról elektromos meghajtású vagy hibrid modellre, amellyel összesen évi 140.000 liter üzemanyag és 350 tonna szén-dioxid takarítható meg. A Budapest Airport eddig 31 elektromosautó-töltőpontot telepített, amelyből 12 a légi oldalon, míg 19 darab a repülőtér földi, vagyis bárki által szabadon megközelíthető oldalán található.

Forrás: Budapest Airport

A Budapest Airport a repülőtéri fuvarozással, személyszállítással foglalkozó partnerek részére további 30 elektromos töltőpont kiépítésében segédkezett a repülőtér területén. A Főtaxi, a Budapest Airport szerződött partnere szintén tett lépéseket az e-mobilitás előmozdítására, és flottájának 30%-át elektromos járművekre cserélte. A Főtaxi repülőtéri pufferparkolójában már hat ultragyors elektromos töltőpont működik, amelyek száma 2025 végéig várhatóan 26 töltőponttal bővül. Emellett a repülőtér-üzemeltető cég a tavalyi évben további 35 töltő telepítésére és az ezeket összefogó informatikai rendszer implementálására szerződött, amelynek a bevezetése folyamatban van – írja a vállalat.

A Budapest Airport vállalta, hogy 2023-tól a villamosenergia-szükségletét teljes mértékben megújuló forrásokból fedezi. Ehhez kapcsolódóan a tervek között szerepel egy tisztán repülőtéri felhasználásra termelő napelempark megépítése is.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.