A VW 2025-re leelőzi a Teslát

Herbert Diess továbbra is azt mondja, nem lesz egyszerű, de ez a cél.

Mindenki első lesz

A VW Csoport vezérigazgatójának friss nyilatkozata hasonló ahhoz, amit a GM vezetője mondott pár napja. Mary Barra akkor azt nyilatkozta, hogy a General Motors az évtized közepére több elektromos autót fog értékesíteni Észak-Amerikában, mint bárki – és a bárkibe beletartozik a Tesla is, emelte ki.

A GM 2021-ben kevesebb, mint 30 ezer elektromos autót adott el Észak-Amerikában, a Tesla nagyjából 370 ezret.

Most Herbert Diess nyilatkozott hasonlót, amikor a The Financial Times Future of the Car (Az autó jövője) című konferenciáján a vállalat elektromos jövőjéről kérdezték. A VW vezetője szerint céljuk, hogy 2025-re a világ legnagyobb elektromosautó-gyártójává váljanak.

Szoros meccs lesz, de nem adjuk fel. Meg kell, hogy mondjam, nem vártuk, hogy fő amerikai riválisunk ennyire gyors és felkészült lesz – tette hozzá Diess.

Az évtized közepe egyébként rendkívül fontos év lesz a VW életében, mivel 2026-ban jelenik majd meg a következő generációs elektromos autó, amelynek kódneve Trinity, azaz Szentháromság, illetve 2025 végén jár le a vezérigazgató kinevezése is. A VW jelenlegi belső szabályzata szerint egyébként Diess legfeljebb 68 éves koráig maradhatna a pozícióban, de ehhez is az igazgatótanács kétharmadának jóváhagyása kellene. Diess 2025-ben 66 éves lesz.

Volkswagen Trinity – egyelőre ennyi látszik belőle.

2022 első negyedévében a VW csoport valamivel kevesebb, mint 100 ezer, míg a Tesla 310 ezer elektromos autót szállított ki. A német konszern gyártási korlátokkal küzd, ahogy arról a minap beszámoltunk, az idei évre már el is fogyott az a rendelhető mennyiség, amit le tudnak gyártani.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.