Mesterséges intelligencia tanszékkel bővült az ELTE

Az önvezető járművek, a gépi látás, az ipari automatizáció és az emberi agyműködést egyre jobban leképező rendszerek fejlesztéséhez is hozzájárulhat az az új tanszék, amit tegnap avattak fel Budapesten az ELTE lágymányosi kampuszán. A Bosch támogatásával és együttműködésében kialakított Mesterséges Intelligencia Tanszék gyakornoki, ösztöndíj- és doktori programok megvalósítását teszi lehetővé, de az iparvállalat számára is élő kapcsolatot biztosít a jövő mérnökeihez.

Dr. Palkovics László (ITM), Dr. Horváth Zoltán (ELTE) , Dr. Szászi István (Bosch Csoport)

A Bosch az ipari háttér és tudás biztosítása mellett segítséget nyújtott a tanszék fizikai kialakításában is. A frissen felújított 400 m2-es tanszéken kollaborációs tereket, workshop szobát és könyvtárhelyiséget is kialakítottak. A szempontok között szerepelt, hogy egy helyen, könnyen elérhetőek legyenek a legfontosabb funkciók, miközben a tér segítse az együttműködést és a közös gondolkodást a hallgatók, oktatók és a kutatás-fejlesztési szakemberek között.

A Bosch támogatása a közös munka során a mesterséges intelligencia fejlesztéshez nélkülözhetetlen adatforrásokat és számítási kapacitást is biztosíthatja majd a hallgatóknak. Az  erőforrásokhoz való hozzáférés terén ma még jelen lévő óriási különbséget az épület előtt kiállított járművek is jól mutatták.

A mesterséges intelligencia ma már nem csak az olyan látványos területeken van jelen, mint az önvezető autó, de egyre gyakrabban felbukkannak már a gyárakban és a hétköznapokban is. Elég csak arra a mobiltelefonos navigációkban már évek óta jelen lévő szolgáltatásra gondolni, ami a rendszeres utazási szokásainkat kiismerve időben figyelmeztet az indulásra akkor is, ha az ilyen ismétlődő programokat már nem írjuk be a naptárunkba. „Arra, hogy egy gyártási hibát ma felismerjünk, sokkal alkalmasabb egy kamerákkal felszerelt mesterséges intelligencia alapú képelemző rendszer, mint az ember, hiszen 99%-nál jobb pontossággal képes felismerni a forrasztási hibákat még azelőtt, hogy az alkatrész bekerülne a végtermékbe.” – hozta fel példaként a mesterséges intelligencia gyakorlati ipari alkalmazására Dr. Szászi István a Bosch Csoport Magyarországért és az Adria régióért felelős vezetője.

A most elindult együttműködés összekötheti az ELTE-t, a hallgatókat és az ipari szereplőket, hogy a korábbinál sokkal jobban hasznosulhasson az a kutatási eredmény, ami az egyetemen megjelenik. Ennek legjobb példája a kooperatív doktori program, amiben a doktoranduszok amellett, hogy az egyetemi tanszéken folytatják a kutatói munkát külön megállapodással, szerződéssel rendelkeznek a Bosch felé is. „Az az ipari háttér, az az innovatív gondolkodás és az innováció nemzetközi vérkeringése, amit biztosítani tudunk az ELTE és az új tanszék számára, az talán a legfontosabb hozadéka ennek az együttműködésnek.” – tette hozzá Dr. Szászi István.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.