Főoldal » elektromos autó » Már akkor Földet kerültek villanyautóval, mikor te még nem is hallottál róluk

Már akkor Földet kerültek villanyautóval, mikor te még nem is hallottál róluk

Manapság már nem kihívás egész Magyarországot átívelő, vagy akár országhatárokat átszelő hosszú utakra elindulni tisztán elektromos autóval a lemerüléstől való félelem nélkül. Ez egyrészt az elérhető nyilvános töltőhálózat fejlődésének, másrészt pedig a villanyautók töltési sebességének és hatótávolságának növekedésének köszönhető – már szép számmal találunk olyan autómodelleket a gyártók kínálatában, amelyek több száz kilométert is leküzdenek egy teli akkuval, majd mindössze egy rövid töltési szünet után tudják folytatni az utat.

10 évvel ezelőtt még koránt sem tartott itt az elektromobilitás, de volt, akit ez sem tudott megállítani a villanyautózásban.

2012. május 11-én, azaz pontosan 10 évvel ezelőtt indult el Föld körüli útjára egy első generációs Tesla Roadster volánja mögött Rafael De Mestre, aki nemcsak szembeszállt a hatótávparaként ismert jelenséggel, hanem világszerte szét is kürtölte azt az üzenetet, hogy ez lehetséges. A 127 napos kalandból mára egy négyévente ismétlődő környezetvédelmi program lett, amely az elektromobilitás fontosságának terjesztésén túl faültetésekkel is hozzájárul a tisztább levegőhöz.

Forrás: 80 eDays

Rafael De Mestre Föld körüli kirándulása természetesen nem volt zökkenőmentes: sivatagi homokviharok, 53°C-os hőség, rossz minőségű utak, baleset, és persze a villanyautósoknak szánt nyilvános töltőpontok hiánya is nehezítette az utat, miközben a bürokrácia sem kedvezett a férfinek – útját megszakítva többször is Németországba kellett repülnie papírmunkát intézni.

Forrás: 80 eDays

De Mestre összesen 28.282 kilométert tett meg a Roadsterrel a több mint négy hónapos túra alatt. A Föld körüli utat 2016-ban megismételte, akkor már egy Tesla Model S-sel, és 10 másik csapattal, és a 2023 elején induló következő fordulóban is volán mögé fog ülni. Akkor összesen 40.000 kilométert kell majd leküzdeniük a résztvevőknek 80 nap leforgása alatt.

Aki szeretne belevágni egy ilyen kalandba, még van esélye jelentkezni, ugyanis egyelőre négy csapat alakult meg a szervezők által megengedett nyolcból.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.