Főoldal » elektromosautó-töltés » Nem csak a Tesla tud villámgyorsan villámtöltőt gyártani

Nem csak a Tesla tud villámgyorsan villámtöltőt gyártani

2020 végén számoltunk be róla, hogy a Tesla egy új, kifejezetten a Supercharger fantázianevű villámtöltői gyártására épített üzemet adott át Kínában, amely évi 10.000 töltőoszlop előállításra képes.

De nem ők az egyetlenek, akik nagyban gondolkoznak.

20 percenként

A svéd-svájci ABB elég nagy név az elektromosautó-töltők területén is, talán olvasóinknak nem is kell különösebben bemutatni őket, ha más nem, az Ionity oszlopokról ismerős lehet a logó.

A cég most Firenzétől 40 kilométerre délre, Valdarno városában nyitott egy új 16.000 négyzetméteres csarnokot, ahol DC villámtöltőket fognak gyártani. A 30 millió dolláros, azaz több mint 11 milliárd forintos beruházásnak köszönhetően 20 percenként fog legördülni egy-egy új töltő a szerelősorról. A hét gépsor teljes kapacitása évi 10.000 villámtöltő lesz – a gyártást automatizált raktár szolgálja ki.

A gyár természetesen tesztközponttal is rendelkezik, ahol napi 400 töltést tudnak szimulálni, de van itt egy 3200 négyzetméteres fejlesztőközpont is, ahol a holnap töltőin dolgoznak a mérnökök. A teljes üzemben összesen 500-an dolgoznak majd, ebből pedig a K+F részleg 70 főt tesz ki, ami a cégcsoport ezirányú globális szakembergárdájának ötöde. A cég egyébként azt mondja, a hatalmas kereslet miatt az elmúlt két évben már megduplázta töltőgyártó kapacitását.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.