Főoldal » elektromosautó-töltés » Saját indukciós töltőhálózatot kapnak az osloi taxik

Saját indukciós töltőhálózatot kapnak az osloi taxik

2023-tól kizárólag nulla emissziós taxik fuvarozhatják az utasokat a norvég fővárosban, ám ahhoz, hogy az autóik töltése a lehető legkényelmesebben történjen a taxisofőrök számára, és ne vezessen örökké tartó konfliktusokhoz a villanyautós közösséggel, egy speciális töltőhálózat kiépítésére van szükség Osloban. Ezzel a céllal állt össze a tiszta energia szolgáltatásáért felelős Fortum, a töltési megoldások amerikai szakértője, a Momentum Dynamics, és a főváros önkormányzata, akik egy jelenleg még egyáltalán nem szokványos módját választották az elektromosautó-töltésnek: vezeték nélküli töltőhálózatot hoznak létre a taxik számára. Az indukciós elven működő töltők a taxiállásokban lesznek az aszfaltra szerelve, a járműveket pedig egy fogadó berendezéssel szerelik fel, így a taxisnak nincs más dolga, mint a töltő fölé parkolni, és már indulhat is automatikusan az aksi táplálása maximálisan 75 kW-os teljesítménnyel.

Forrás: Fortum

A Fortum elmondása szerint az indukciós töltés azért a legmegfelelőbb megoldás erre a feladatra, mert a korábbi tapasztalatok azt mutatják, hogy a taxisok számára túl sok időt jelent töltőt találni, rácsatlakozni, és megvárni a töltés végét. Márpedig ha a sofőrnek ott kell hagyni a taxik sorában elfoglalt helyét, azzal fontos ügyfeleket veszíthet el. Ha viszont a taxiálláson automatikusan tölthet, olyan simán működhet az ügyfelek fogadása, mintha sosem kellene újratölteni a járművet.

Forrás: Momentum Dynamics

Ugyan a vezeték nélküli töltést rengeteg kritika éri, elsősorban a magas fokú veszteségek miatt, a Momentum Dynamics azt állítja, hogy az elmúlt évek fejlesztéseinek hála mostanra sikerült nagyobb hatékonyságot elérni, mint kábeles töltés esetén. A vállalat szerint ez a projekt az egész világ számára megmutatja majd, hogy hogyan lehet napi 24 órában mozgásban tartani az elektromos taxikat, ahogy korábban már azt is prezentálták az amerikaiak, hogy az indukciós töltés a buszok számára is előnyös. Az indukciós töltőhálózatával Oslo lesz a legelső város a világon, mely vezeték nélküli töltési lehetőséget valósít meg a taxitársaságok számára.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.