Átadták az első magyarországi ultra gyors villámtöltőt

Budapesten a MOL Nagyszőlős utcai üzemanyagtöltő állomásán ma átadták az autósoknak az ország első ultra gyors villámtöltőjét. A 150 kW összteljesítményű DBT oszlop különlegessége, hogy a rendelkezésre álló áramot meg tudja osztani a CCS és a CHAdeMO csatlakozók között, így egyszerre akár két autó is tölthető róla egyenárammal. A jelenlegi beállítás mellett mindkét csatlakozó maximálisan 75 kW teljesítmény leadására képes, ami mellett váltakozó áramú Type2 csatlakozón maximum 22 kW-tal lehet tölteni az autókat. Az új töltővel együtt a MOL saját finanszírozásban már 8 budapesti helyszínen biztosít elektromos autó töltést, és a hálózat hamarosan további három helyszínnel bővül. A töltő használata 2019. április 21-ig ingyenes, utána a többi MOL Plugee töltőn megszokott díjazás lép életbe (AC töltés 1990 Ft/alkalom, DC töltés 2990 Ft/alkalom).


A jelenleg használatban levő autók többsége ugyan nem tud 50 kW-nál nagyobb teljesítménnyel tölteni, de egyre több olyan nagy akkumulátoros autó kerül forgalomba, amely képes 70-150 kW teljesítménnyel is tölteni. Ezeknél az autóknál kulcskérdés, hogy egyenáramon ne 22 kW-os teljesítmény mellett kelljen várni a töltésre, hiszen egy 60-64 kWh-s akku feltöltése kis teljesítmény mellett 2-3 órát is igénybe vehet. Az úton lévők számára ez elfogadhatatlan időveszteség, arról nem is beszélve, hogy a töltőt ezalatt az idő alatt más autósok sem tudják használni.

EZT OLVASTAD MÁR?  Pozsonyban működik Kelet-Európa első akkumulátorral támogatott villámtöltője


Ezért üdvözlendő, hogy a MOL a Next-e projekt keretében az 50 kW-os töltők mellett számos helyszínre tervez 150 kW-os ultra töltőket is, így nem csak a használt autók, de a legújabb technológiával felszerelt járművek töltése is megoldott lesz.


A régió hat országában 2018 végéig a Next-e projekt keretében a MOL eddig 18 villámtöltőt telepített, de ez a szám az év végéig elérheti a 100-at is. A projektben 141 töltő kerül MOL helyszínekre, ezek MOL Plugee néven fognak üzemelni. A 2020 végéig elkészülő hálózatban összesen 252 ponton létesül villám vagy ultra töltési lehetőség.

Elektromos autót használsz?