Túl a vételáron: drámai megtakarítás érhető el villanyautóval

Akik képesek a kezdeti magasabb vételár mögé nézni, és hosszú távon átszámolni egy elektromos autóval járó költségeket, azok könnyen rájöhetnek, hogy a karbantartást, javítgatást, tankolást, azaz a teljes tulajdonlási költséget figyelembe véve valójában nem a villanyautók, hanem a belsőégésű motoros járművek számítanak drágának. Különösen fontos ez a flottakezelő vállalatoknál, ahol az autók folyamatosan használatban vannak, és nagyon nem mindegy, hogy milyen gyakran kell a szervizbe látogatni valamely alkatrész cseréje miatt, ami nemcsak óriási plusz költségeket akaszt az üzemeltető nyakába, de egyben a szolgálati jármű munkából való kiesését is okozza. A New York City Fleet önkormányzati flottakezelő társaság éppen ezért részletes tanulmányt készített személyautóinak 2018-as fogyasztási adatairól és karbantartási költségeiről. A 9196 tagú flottából 1893 járművet figyeltek meg az amerikaiak, összesen 10 autómodellt, melyek úgy lettek kiválasztva, hogy legyen közöttük hagyományos, hibrid, plug-in hibrid, és teljesen elektromos meghajtású is.

Adatok forrása: New York City Fleet

Az eredmény számunkra kevésbé meglepő, hiszen jól tudjuk, hogy a sokkal egyszerűbb motorok és a kevesebb mozgó alkatrész miatt a villanyautók jóval megbízhatóbb gépezetek a benzin-és dízelmotoros társaiknál, ám így papírra vetve a számokat New York City önkormányzata is ráismert a valóságra, és egyenesen drámainak nevezte azt a megtakarítást, amit az elektromos autók használata eredményez. Karbantartás tekintetében vitathatatlanul jobb választás a villanyautó, mind a három modell költségvonzata messze alulmarad a robbanómotoros autókéval szemben. A listát a Chevrolet Bolt vezeti mindössze 205 dolláros éves karbantartási költséggel (57 400 Ft), ami majdnem kilencszer kevesebb, mint a lista végén végző füstös Ford Focusé. A legmegbízhatóbb villanyautóként emlegetett Nissan LEAF az amerikaiak számolásában a második helyen végzett 344 dolláros költséggel. Figyelembe véve az autó árát, a töltő telepítésének költségét, és az egyéves üzemanyag-, és karbantartási költségek extrapolációját a kilenc éves elméleti élettartamra, az amerikaiak arra jutottak, hogy egy Nissan LEAF-re összesen 32 580 dollárt kell költeni ez idő alatt, szemben például a Ford Fusion ICE változatának 41 328 dolláros kiadásaival, azaz egyetlen villanyautó mintegy 8748 dolláros megtakarítást jelent az önkormányzatnak kilenc év alatt. Az önkormányzat tovább fogja vizsgálni az elektromos autók pénzügyi hasznait, de a legelső indikátorok alátámasztják a belsőégésű motorról való átállás pozitívumait.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.