Főoldal » elektromos autó » Hamarosan Európában is használható a Bluelink, a Hyundai távvezérlő alkalmazása

Hamarosan Európában is használható a Bluelink, a Hyundai távvezérlő alkalmazása

Számos elektromos autó típushoz jár mobiltelefonos alkalmazás, amivel távolról ellenőrizhető a töltöttségi szint, elindítható a töltés, programozható vagy azonnal bekapcsolható a fűtés illetve a hűtés. Ez egy nagyon hasznos komfortnövelő megoldás, amikor elindulok az autóhoz a légkondicionálót bekapcsolva mire odaérek nyáron előhűtött autó vár, nem a 60 fokos utastérbe kell beülnöm, télen pedig nem kell várnom az ablakok leolvasztására.

A mobiltelefonos alkalmazás valós idejű kommunikációt és egyes funkciók távvezérlését teszi lehetővé (forrás: Hyundai)

A Hyundai csoport eddig csak Koreában és az Egyesült Államokban kínálta ezt a szolgáltatást. Kaptunk már híreket arról, hogy a frissített modellekhez már az európai tulajdonosok is megkapják ezt a remek szolgáltatást, a Hyundai augusztus elsején megjelent sajtóközleménye azonban hivatalosan is megerősítette a hírt.

A rendszer egy beépített modemet és SIM kártyát használ a kommunikációra, amely folyamatos, valós idejű információáramlást tesz lehetővé a központi szerverek és a járművek között, a tulajdonosok pedig a mobiltelefonra telepíthetik az Bluelink alkalmazást, így a központon keresztül az autós is állandó kapcsolatban lehet a járművel.

A 10,25″ képernyővel rendelkező Hyundai modellek a következő 2 évben fokozatosan kapják meg a BlueLINK szolgáltatást (forrás: Hyundai)

Elsőként a 2019 őszén megjelenő frissített Ioniq kapja meg a funkciót. Sajnos visszamenőleg nem jár a megoldás, azonban a következő két évben bevezetik az összes Hyundai modellre a 10,25″ méretű érintőképernyős infotainment rendszer megvásárlása esetén. Az alkalmazás többek között lehetővé teszi az autó távoli nyitását és zárását, a térképes autó kereső funkció használatát, valamint a kürt vagy a fényszórók működtetését is.

A rendszer tárolja az utazási adatokat, így utólag megtekinthetők a statisztikai adatok a megtett távolságról, fogyasztásról stb. A Bluelink funkció az autó érintőképernyőjéről aktiválható, a mobiltelefonos alkalmazás pedig a Google Play Áruházból vagy az Apple App Store-ból tölthető le. Ezen a linken az autó típusa vagy alvázszám megadása után ellenőrizhető, hogy használható-e a Bluelink funkció az adott járművel.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.