Főoldal » elektromos autó » Ennyire dögös még nem volt a Volkswagen elektromos rekordere

Ennyire dögös még nem volt a Volkswagen elektromos rekordere

Az amerikai Pikes Peak International Hill Climb hegyi felfutó, az angliai Festival of Speed, és a németországi Nürburgring-Nordschleife versenypálya meghódítása után egy teljesen új országba és kontinensre érkezik a Volkswagen ID.R, hogy a német autógyártó hamarosan piacra kerülő tisztán elektromos szériáját, és a zéró emissziós versenysportot népszerűsítse: az úti cél a kínai Tianmen Shan Big Gate Road, ahol a versenyautónak idén szeptemberben kell bizonyítania.

Ez a terep azonban merőben különbözik az eddigiektől: a Tianmen hegység meredek sziklafalai között tekergő út 99 kanyaron keresztül próbálja majd lelökni magáról az ID.R-t Romain Dumas pilótával együtt, így a világ egyik legveszélyesebb útja jelenleg csak a buszok számára használható. Éppen ezért Kínában nem megdönteni, csupán felállítani fog egy rekordot a VW Motorsport büszkesége, ám hogy mégis legyen valami tétje a futamnak (leszámítva persze az autó és Dumas testi épségét), a gyártó egy virtuális versenyt szervez a rajongóknak, és a résztvevők által felállított idők lesznek a francia versenypilóta ellenfelei a valóságban. A legutóbbi, júliusi rekordfutam után természetesen új konfigurációk várnak az autóra, sőt, az ID.R egy alapos esztétikai tuningon is átesik, és a képeken látható vörös-fekete köntösbe bújik.

Habár a VW versenysport részlege egyelőre csak számítógépes grafikákon mutatta meg a megújult külsőt, így sem lövünk nagyon mellé, ha azt mondjuk, a villanyautó tűzpiros kiszerelése a legcsinosabb az eddigiek közül. Az 500 kW-os masina legelőször koromfeketében mutatkozott be, ám a coloradói hegyeknek már egy világos szürkés festéssel vágott neki, majd ezzel a színezéssel érkezett az első FOS rendezvényre is, míg hazai pályán már egy kék-fekete matricában pompázott – így ezen színek mindegyike egy-egy új mérföldkövet jelöl a kocsi történetében.

A Race the Future szlogent viselő kínai futam nem csupán egy újabb trófea lesz a Volkswagen számára. Ez az esemény lesz az, ami jelképesen megnyitja az utat az I.D. család számára a világ legnagyobb villanyautó-piacán 2020-tól, mely a Volkswagen hatalmas elektromobilitási offenzívájának a legfőbb célpontja.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.