Elkészült az EVA+ villámtöltő-hálózat

Működésbe lépett mind a 200 töltőállomás Olaszországban és Ausztriában, melynek telepítését 2016 végén jelentette be az Enel X az EVA+ (Electric Vehicles Arteries) projekt keretében. Valamennyi töltőberendezés maximálisan 50 kW-os teljesítménnyel tudja tölteni a villanyautókat, és mind a három Európában használatos csatlakozót (CCS, CHAdeMO, Type 2) támogatja. A töltőoszlopok egyszerre két jármű töltését engedik.

Az EVA+ villámtöltő-hálózat 200 állomásából 180 Olaszországban épült, így az eddig töltőpontokban meglehetősen szegény ország lakói számára ez vált az egyik legfontosabb támasszá az országot átszelő utazások során. A telepítésnél az Enel X elsősorban az autópályák melletti helyszíneket részesítette előnyben, hogy még a Szicíliából Ausztriába autózók is könnyedén, maximum mindössze fél órás pihenőkkel tudják teljesíteni útjukat. A 400 új töltőpont kiépítésében az Enel fő partnere a Verbund, Ausztria legfőbb közüzemi szolgáltatója, valamint a hozzá tartozó Smatrics volt, de a támogatók között szerepelt a Renault, Nissan, BMW, és a Volkswagen Group Italia is. A projekt megvalósulásához továbbá az Európai Unió is hozzájárult 4,2 millió euróval a Connecting Europe Facility (CEF) programon keresztül.

Forrás: evaplus.eu

A Smatrics és az Enel X idén nyáron kötött megállapodásának köszönhetően a két vállalat ügyfelei földrajzi korlátok nélkül igénybe vehetik egymás töltőit, beleértve az EVA+ hálózat berendezéseit is, az Enel X új JuicePass töltőapplikációja pedig még egyszerűbbé teszi a töltőoszlopok használatát.

Az EVA+ az egyike annak a hét hálózatnak, amelyek Európa különböző régióiban kaptak támogatást az elektromobilitás terjedését segítő infrastruktúra kiépítésére.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.