Volkswagen ID.R élőben

A 99%-ban az új ID. termékvonalról szóló Volkswagen standról természetesen a gyártó rekorddöntésekre épített villanyautója, az ID.R sem hiányozhatott. Bár rengeteg publicitást hozott az ID. márkanévnek, mégis kissé méltatlanul állt a stand szélén, egy fallal elválasztva a legfőbb látnivalóktól.

Volkswagen ID.R

Az autót a Volkswagen motorsport részlege eredetileg a legendás amerikai Pikes Peak International Hill Climb versenyre építette, ahol 2018-ban, első nekifutásra minden rekordot megdöntött. Az elektromos hajtás nem csak az eszméletlen kigyorsítás miatt volt előnyben, hanem a hegy teteje felé ritkuló levegő miatt is. Azok a körülmények ugyanis sokkal jobban megizzasztják a belsőégésű motorral szerelt autókat, hiszen a dugattyúkat hajtó minden robbanáshoz komoly mennyiségű oxigénre van szükségük. A rekorddöntés sikerült, az autót vezető Romain Dumas 7 perc 57,148 mp alatt ért fel a pálya tetejére, ami nem csak a korábbi elektromos autóval felállított rekordnál lett jobb, de az a korábbi csúcstartó Sébastien Loeb 8 perc 13,878 másodperces idejét is messze túlszárnyalta.

Volkswagen ID.R

Ezután az angliai Goodwood Festival of Speed következett, ami hivatalosan nem igazán verseny, inkább csak egy játék, de egy ilyen autóval az 1,8 km megtételéhez egy percre sincs szükség. A 20 km-es amerikai futamra épített, az akkuk miatt túlsúlyos autó persze nem tudta elhozni az abszolút legjobb időért járó trófeát, de minden eddigi villanyautónál gyorsabb volt, és 2018-ban egyáltalán nem volt legyőzője (a korábbi rekordot évekkel ezelőtt egy Forma 1-es autóval állították fel). A mérnökök persze vérszemet kaptak, és 2019-re a pályához igazították az autót, hogy az abszolút rekord is az ID.R-é legyen. Idén visszatértek, és a korábbi 41,6 mp-es rekordot is átadták a múltnak: az ID.R-nek mindössze 39,9 mp-re volt szüksége a pálya teljesítéséhez.

Volkswagen ID.R

A következő állomás a Nürburgring volt, ahol 6 perc 5,336 másodperces körrel megdöntötte az elektromos autók eddigi rekordját, de a Porsche 919 Hybrid Evo által felállított abszolút legjobb időtől (5 perc 19,55 másodperc) még jócskán elmaradt.

Az ID.R legutóbbi attrakciója Kínában segített ismertebbé tenni a Volkswagen új elektromos márkáját azzal, hogy 7 perc 38,585 másodperc alatt felért a Tianmen hegység életveszélyes hegyi szerpentinén, ahol eddig ilyen jellegű időmérő még sosem zajlott.

Frankfurtba a cég a Nürburgringen használt ruhában hozta el a rekorddöntő sportkocsit.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.