Következő generációs töltőhálózatok Európában

Míg mi magyarok az ország átjárhatóságát biztosító minimális villámtöltő hálózat kiépítésére várunk, addig Európában már gőzerővel folyik a második generációs 150 – 350 kW-os villámtöltők hálózatának tervezése és kivitelezése. Ezek nélkülözhetetlenek lesznek a nagyobb hatótávolságú elektromos autók következő hullámának használatához, de sajnos ezek megint messze elkerülik Magyarországot.

Ennek apropóján összeszedtük, hogy milyen projektek keretében készültek és készülnek most elektromos autó töltőhálózatok Európában, és megnézzük azt is, hogy ezekből melyek érintik majd valamilyen formában Magyarországot.

Ultra-E

A 4 országot összekötő Ultra-E állomásait egymástól 120-150 km-es távolságban tervezik kialakítani úgy, hogy Németországban 12, Hollandiában 5, és Belgiumban illetve Ausztriában 4-4 ultranagy sebességű töltőpontot telepítenének le. A 25 állomásos projekt teljes költségvetése 13 millió euró, amiből 6,5 milliót áll az EU. Ez a 2016-ban indult projekt egy teljes lefedettséget nyújtó hálózat helyett inkább egy jól használható útvonalat épít ki, aminek Ultra-E töltőpontjain a jövő autóit 20 perc alatt 300 km-re elég energiával lehet feltölteni. Ehhez várhatóan 150 és 350 kW-os töltőket fognak telepíteni. Az első ilyen állomás már üzemel a Frankfurt melletti Kleinostheim településen, az A3-as autópálya mellett, és az eredeti tervek szerint a folyosó 2018 végére el is készülhet. Az első töltőállomáson egyszerre négy autó tud tölteni, 175 kW-os teljesítménnyel, de 2018 tavaszán kettő töltőt 350 kW-ra bővítenek. Az Ultra-E hálózat mögött az Audi, a BMW és a Renault mellett az Allego, a Hubject, a Magna, a Smatrics, A Verbund és a Bayern Innovativ áll.

A töltőállomások átlagos költsége 162 millió forint, de az egy állomásra tervezett töltők száma nem ismert.

ULTRA-E

Ionity

Az előzőnél valamivel nagyobb, szintén több autógyártó által (BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company és a Volkswagen Group az Audival és a Porsche-val) támogatott projekt az Ionity, ami 400 darab nagy teljesítményű töltőhelyet ígér Európa legfontosabb útvonalai mentén 2020-ig. Az akár 350 kW-os teljesítményű töltők a CCS szabványnak köszönhetően a legtöbb autóval kompatibilisek lesznek, és jelentősen csökkentik a nagy kapacitású akkumulátorral szerelt autók töltési idejét. A szervezet saját állítása szerint 18 országban rendelkezik már ideális helyszínekkel (Nagy Britannia, Írország, Franciaország, Hollandia, Belgium, Németország, Ausztria, Dánia, Svédország, Norvégia, Lengyelország, Észtország, Lettország, Litvánia, Csehország, Szlovákia, Szlovénia és Magyarország), ami óriási jelentőségű dolog, figyelembe véve, hogy a projekttel alig néhány hónapja, 2017. november 3-án léptek a nyilvánosság elé. A töltőállomásokat Shell, Tank & Rast, OMV és Circle K üzemanyagtöltő állomásokon tervezik kialakítani. Hazánkban a projektet az OMV fogja képviselni. A müncheni székhelyű Ionity céljai igazán ambiciózusak, az első 20 állomás építését 2017-re ígérték, de arról nincs hír, hogy elkészültek volna ezekkel a töltőpontokkal. Hogy a 400 töltőből mennyi juthat Magyarországra, arról nincs hír, de ha 120 km-es sűrűségű hálózatban gondolkodunk, akkor akár 10-15 töltőpontról is szó lehet.

IONITY

Mega-E

Míg az előző két projekt elsősorban az útvonalak mentén tervez töltési szolgáltatást nyújtani, a Fortum és az Allego által indított Mega-E projekt 20 ország 27 városi csomópontjában tervez 322 ultra-gyors töltőt kialakítani. A projekt Belgiumban, Dániában, Észtországban, Finnországban, Németországban, Lettországban, Litvániában, Luxemburgban, Hollandiában, Norvégiában, Lengyelországban, Svédországban és az Egyesült Királyságban indul, de talán van esély rá, hogy a 20 megcélzott ország közé Magyarország is bekerülhessen. Mivel ezt a tervet alig egy hete hozták csak nyilvánosságra, egyelőre elég kevés konkrétumot lehet róla tudni, így az sem világos még, hogy mekkora a projekt költsége, illetve hogy abból az EU finanszíroz-e valamennyit.

NEXT-E

Magyarország szempontjából az összes közül a legfontosabb projekt, amit nem olyan régen, 2017. november 9-én jelentettek be. A MOL, az E.ON, a ZSE, a HEP, a Petrol, a Nissan és a BMW által támogatott projekt szintén jelentős, 18,84 millió euró európai uniós támogatásból valósul meg. A NEXT-E a régiónk 6 országában (Csehország, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia, Horvátország és Románia) összesen 252 töltőhely kialakítását tűzte ki célul. Ebből 222 db 50+43 kW-os 3 szabványú (CCS, CHAdeMO, Type2) töltő, 30 pedig ultragyors (150-350 kW) CCS töltő lesz. A helyszínek többségét a MOL csoport üzemanyagtöltő állomásain fogják kialakítani. Az első 50 kW-os töltőket 2018-ban telepítik, míg az ultragyors töltők érkezése 2019-ben, a használatukra képes autók megjelenésével nagyjából egy időben várható. A projekt utolsó töltőpontjai a tervek szerint 2020 végére készülnek el. A pontos helyszínek természetesen ebben a projektben sem ismertek, de az interneten kering egy sematikus térkép, ami kellően rendezettnek tűnik ahhoz, hogy a töltők hozzávetőleges pozícióját mutathassa.

NEXT-E

Ha a magyarországi részt rávetítjük egy főbb útvonalakat és városokat is jelölő térképre, akkor valamivel pontosabb képet kapunk a tervezett helyszínekről:

NEXT-E Magyarországon (tervezet?)

Jól látható, hogy a Dél-Dunántúl és az Alföld a NEXT-E szempontjából is mostohán kezelt terület lesz, de Erdély északi vagy Szlovákia keleti részének elérése sem lesz sokkal egyszerűbb a mostaninál. Aki viszont Budapestre jön vidékről, az garantáltan haza fog tudni jutni időben, mert lesz hol feltölteni az elektromos autót. Feltételezve, hogy a Balaton északi partján végigfutó töltősor valójában az M7-es mentén lesz, a horvát tengerpartra való eljutás végre nem csak elméleti, de gyakorlati lehetőségként is elérhető lesz a villanyautósok számára.

Egy töltő átlagos költsége 23,2 millió forint. Ha az ultragyors töltőkkel súlyozunk, akkor a 3 szabványt támogató villámtöltőkre 15,7 millió, míg az ultragyors CCS töltőkre 78,5 millió forint juthat darabonként. (Ez utóbbi számítás csak spekuláció, a valós arány nem ismert. Nem tudjuk továbbá, hogy egy-egy helyszínre hány töltőt terveznek.)

FAST-E

A 2014-ben indult FAST-E projekt eredetileg egy Belgiumot (37) és Németországot (241) behálózó töltőrendszer kiépítésére indult, de a terveket kibővítették egy 29 töltős cseh és szlovák hálózattal (29) is. Összesen 307 darab 50 kW DC és 43 kW AC csatlakozós töltő telepítését tervezték, de nem világos, hogy ebből mennyi készült el valójában a projekt eredetileg tervezett 2017 végi zárásának időpontjáig. A teljes költség 18 millió euró, aminek egy részét az EU, egy másik részét az Allego, a Nissan, a Renault, a BMW, a Volkswagen, a Innogy, a EnviaM, a Hysolutions és a DB Energy állja.

A cseh és szlovák részen az egy töltőre jutó átlagos költség 27,3 millió forint, ugyanez a német és belga területen 19,5 millió forint.

FAST-E Belgiumban és Németországban
FAST-E Csehországban és Szlovákiában

EAST-E

A 85%-ban szintén EU finanszírozású projekt célja, hogy Csehországban (15), Szlovákiában (15) és Horvátországban (27) 50+43 kW-os, három szabványú (CCS, CHAdeMO, Type2) villámtöltőkkel tegyék átjárhatóvá a TEN-T útvonalakat. Szlovákiában ennek a programnak a keretében további 5 intermodális csomópontba (ahol többféle közlekedési forma találkozik) nagy teljesítményű AC töltőket is telepítenek. A projektet az E.ON cseh leányvállalata, a szlovák ZSE, a szintén szlovák GO4 és a horvát HEP indította. A 2015-ben indult projekt teljes költsége közel 6 millió euró, amiből bő 5 milliót az Európai Unió biztosít. Az egyelőre nem világos, hogy ez a projekt hogy áll jelenleg, de az eredeti tervek szerint a hálózat 2018. decemberére kell elkészüljön.

Egy töltő átlagos költsége 29,7 millió forint.

EAST-E

EVA+

Az Electric Vehicles Arteries in Italy and Austria néven futó projekt célja elsősorban Olaszország átjárhatóvá tétele, de jelentős mennyiségű töltő telepítését biztosítja Ausztriában is. A 2016 közepén indult közel 8,5 millió eurós projekt költségvetéséből az EU 4,2 millió eurót áll, és 2018 végéig kell elkészülnie. Ebből a pénzből 200 darab többszabbványú (CHAdeMO, CCS, Type2) töltő telepítését finanszírozzák.

Egy töltő átlagos költsége 13,1 millió forint.

EVA+
Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.