Az Optimum Way lesz a Lukoil partnere az elektromobilitásban

Stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a napokban a Lukoil benzinkutakat üzemeltető Normbenz Kft. és az elektromobilitásban az olasz Enel partnereként hazánkban működő Optimum Way Kft., melynek értelmében a jövőben az Optimum Way telepíti és üzemelteti a kúthálózat elektromos autó töltőit.

A Lukoil még 2017-ben, bő két éve adta át az M3-as mentén Mogyoród közelében található benzinkútjain az első töltőit, amit hamarosan egy harmadik követett Miskolcon.

A tökéletes módon, autópálya pihenőben található töltők kihelyezésével akkor egy remek átjárhatóságot biztosító töltőhálózat kiépülése indult el. Az első töltők telepítését egy hosszú tesztidőszak követte, amelynek során az először ingyenes töltést előbb foglalásos rendszer, majd fizetős szolgáltatás váltotta fel. Ennek eredményeként 2019 első 7 hónapjában egy jól használható elektromos autó töltési szolgáltatás segítette a villanyautósokat a LUKOIL három telephelyén.

A most megkötött megállapodásnak köszönhetően az igazán jó helyen kutakkal rendelkező LUKOIL újult lendülettel folytathatja a szolgáltatás országos kiépítését. Meg nem erősített információink szerint első körben 10-12 helyszínen építik ki a villámtöltőket, melyek közül akad olyan is (pl. Debrecen), ahol a korábban előkészített teljesítménybővítésnek köszönhetően már idén elindulhat a szolgáltatás. Jövő év közepéig összesen 18 új töltési helyszínnel számolnak. A Lukoil utazás szempontjából remek helyszínekkel rendelkezik az M3-as mentén Mezőkövesden és Nyíregyházán, az M1-es mentén Csémen, illetve az M7-es mentén Tárnoknál és Balatonakarattyán. Az Optimum Way hamarosan átveszi a már letelepített töltők üzemeltetését is, a teljes hálózaton pedig naperőművel termelt, zöld áramot fog biztosítani.

Az Optimum Way 2019-ben kezdte töltőtelepítési programját, aminek eredményeként először Baján, majd Szombathelyen telepített villámtöltőt és melléjük 22 kW-os AC töltőket. A hálózat nem csak a Lukoil kutakon, de más helyszíneken is bővülni fog, így remélhetőleg hamarosan egy újabb országos hálózat segítheti a villanyautósok magyarországi közlekedését. Az Optimum Way töltői fizetősek, a töltőket indítani és a szolgáltatásért fizetni a BookMyCharging applikáción keresztül lehet.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.