A Mercedes is bemutatta Formula E autóját

A Frankfurti Autószalon újdonságai miatt nem kapta meg a megérdemelt figyelmet a Mercedes-Benz Formula E versenyautója, pedig a 2019/2020-as szezonban való indulás fontos mérföldkő a gyártó történetében. A Mercedes EQ csapata 125 évnyi motorsportban szerzett tapasztalattal érkezik az elektromos széria hatodik szezonjába, így a Merci lesz a legelső autógyártó vállalat a világon, amely részt vesz a Formula 1 és a Formula E versenysorozatban is.

A német csapat versenyautója a Silver Arrow 01 elnevezést kapta, és egy korábbi változatban már márciusban lerántotta róla a leplet. Azóta nem is változtatott rajta sokat a Mercedes, mindössze a színezés lett más, és felkerültek a szponzorok matricái. A karosszéria kialakításában meg van kötve a tervezők keze, hiszen ez egységes a versenyszériában, de a hajtáslánc fejlesztésében minden résztvevő a saját útját járhatja. A Mercedes autójába szerelt elektromos hajtásrendszert a Mercedes-AMG High Performance Powertrains (HPP) készítette az Egyesült Királyságban, ahol a Daimler legnagyobb szakértelemmel rendelkező mérnökei dolgoznak a vállalat hibrid technológiáján. Ez sokat segít a Mercinek helyt állni a Formula E-ben, ám az EQ csapat is jól tudja, hogy most egy teljesen másfajta kihívásról van szó, mint amihez hozzászoktak.

A Silver Arrow 01 az ABB FIA Formula E Championship szabályai szerint maximálisan 250 kW-ot használ az edzések és az időmérő alatt, a futamban viszont már csak 200 kW áll a pilóták rendelkezésére alap esetben, a FanBoost és az Attack Mode nélkül. A végsebesség 280 km/h, az akkumulátor pedig 52 kWh-nyi energiát képes eltárolni. A 900 kilogrammos jármű tömegének több mint egyharmadát az akkupakk teszi ki.

EZT OLVASTAD MÁR?  Formula-E 2017/2018

A Mercedes EQ két versenypilótája a korábbi Formula 1 versenyző Stoffel Vandoorne, és a Formula 2 bajnokságot jelenleg vezető Nyck de Vries lesz, akik november végén bizonyíthatnak először Szaúd-Arábiában. Itt fog először versenyezni a Porsche 99X Electric autója is, így az évadnyitó futam a két német újonc csatájának ígérkezik.

A Porsche Formule-e autója az idei Frankfurti Autószalonon

 

Porsche Formula-e

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.