Zavar minket a magas vételár, mégis sokan vennénk villanyautót

A magyarokat zavarja leginkább az elektromos autók magas vételára azon 10 ország lakói közül, akiket az E.ON és a KantarEMNID közös, reprezentatív közvélemény-kutatása során megkérdezett. A felmérés keretében a két cég összesen mintegy 10 ezer ember véleményét gyűjtötte össze a villanyautózásról Dániában, Németországban, Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Olaszországban, Romániában, Svédországban, Csehországban, Törökországban, és Magyarországon. Az Eurostat adatai szerint a vásárlóerő-paritáson alapuló és a jövedelmi viszonyokat hűen tükröző egyéni fogyasztási mutató (actual individual consumption, AIC) az európai országok között Magyarországon volt a harmadik legalacsonyabb Bulgária és Horvátország után, de még Törökország is megelőzött minket, így egyáltalán nem meglepő, hogy a felsorolt országok között kicsiny hazánk lakói drágállják leginkább a villanyautókat. A magyarok 48%-a döntően a magas ár miatt utasítja el a kibocsátásmentes járművek vásárlását, míg a törökök mindössze 24%-a indokolja ezzel a döntését.

Ennél megdöbbentőbb, hogy a vizsgált országok között minket aggaszt leginkább (27%-unkat) az e-autók korlátozott hatótávolsága, miközben a terület nagyságát tekintve a nyolcadikok vagyunk a sorban. Azt hinnénk, hogy a hosszan elnyúló Svédország fogyasztóiban erősebb a hatótávpara (Malmö, és a legészakibb svéd város, Kiruna között 1843 kilométer kell autózni!), ám az E.ON szerint a magyarok félelmét a töltőhálózat viszonylagos fejletlensége tüzeli, ami viszont folyamatosan javul.

EZT OLVASTAD MÁR?  Megkezdődtek az egyeztetések az egységes európai töltőhálózatról
Az E.ON az Aldi parkolóiban épít ki töltőpontokat, Nyíregyházán már meg is nyílt az első állomás.

A közvélemény-kutatás eredményei azt mutatják, hogy Németország mellett Magyarország a legkevésbé dízelbarát ország, a megkérdezettek csupán 13 százaléka vinne haza dízelt égető személyautót a kereskedésből, szemben a törökökkel, akiknek 44%-a még mindig ezt a meghajtást preferálja. A magas vételár és a hatótávpara ellenére az autóvásárlást tervező magyarok 29 százaléka elektromos autót választana, s ebben csak az olaszok és a románok előznek meg minket, akiknek 36 százaléka vallotta magát villanyautó-pártinak. A felmérés szerint Németországban csupán 16% döntene e-autó mellett. Bízzunk benne, hogy akik a kérdőívben a tiszta meghajtás mellett tették le a voksukat, azok a valóságban is ugyanilyen jól fognak választani, ha arra kerül a sor.

Elektromos autót használsz?