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
auto
2024. 04. 19. péntek

A Nissan magyar idő szerint ma hajnalban leleplezte a Nissan ARIYA koncepcióautót, amely egy akkumulátoros elektromos crossover. Az autóról néhány fénykép már a bemutató előtt kiszivárgott, amit számos kérdőjelet tartalmazó cikkünkben közöltünk tegnap, nézzük meg kapunk-e választ ezekre a Nissan hivatalos sajtóközleményében.

Elektromos autóknál gyakran probléma, hogy az emberek az elmúlt száz évben hozzászoktak az autók elején lévő hűtőrács látványához, aminek azonban nincs funkciója egy elektromos autó esetén, ezért a gyártók különböző formatervezési megoldásokat alkalmaznak az orr részen. A legnehezebb dolguk azokkal a modellekkel van, amelyek hagyományos hajtással is készülnek, ott általában egyszerűen lefalazzák a hűtőrácsot, ami gyakran nem sikerül túlságosan szépre.

A Nissan már a Leaf 2.0 esetén is egy három dimenziós mintázattal ellátott „pajzsot” alkalmazott, amivel szerintem remekül kezelték ezt a feladatot, a szemnek kellemes módon sikerült megoldani a hagyományos és a villanyautók közötti átmenetet. Az Ariya esetében még hangsúlyosabb ez a 3D textúrával ellátott pajzs, aminek két szélén V alakú LED sor jelzi az autó mozgását. A pajzs nem csak dizájnelem, de elrejti a radar érzékelőket és egyéb műszaki részleteket is.

Bár az autó neve egyértelműen koncepcióautóra utal, a fényképeken nem látunk a valóságtól túlságosan elrugaszkodott részleteket, így az autó nagyon hasonló lehet a később sorozatgyártásba kerülő modellhez. A belső tér különösen letisztult és egyszerű, a műszerfalon egy 12,3″ képernyő mellett alig találhatók kezelőszervek, csupán az indítógomb, egy kezelőgomb, valamint a légkondicionáló és szellőztető rendszer integrált kezelőszervei találhatók.

A Nissan ARIYA műszerfala a lehető legkevesebb fizikai gombot tartalmazza

Az Ariya ülései különösen vékony kerettel rendelkeznek, hogy a belső tér tágasabb és áttekinthetőbb legyen. A bőr ülések ülőlapja és háttámlája egyaránt perforált, hogy a hosszabb utazások kényelmesebben legyenek. A műszerfalat és az ajtókat belülről fekete műbőr borítja, az A oszlop burkolata és a tetőkárpit egy más típusú műbor bevonatot kapott. A műszerfal, az ülések és a kormánykerék  szatén réz színű alumínium díszítéseket kapott.

A jármű hatalmas, 21″ méretű öt küllős könnyűfém kerekeken gurul, melyek mellett rövidek a túlnyúlások. Az övvonal keskeny, az autó hátsó része azonban a meredek C-oszloppal eltér a hagyományos SUV stílustól. Az autó a Nissan új, elektromos autókhoz tervezett platformjára épül, melynek lehetőségeit jól megmutatják az autó arányai.

Az Ariya Concept tartalmazza  a Nissan vezetéstámogató rendszerének legfrissebb változatát, a ProPILOT 2.0-t, amely magabiztosabb és kényelmesebb vezetéstámogatást biztosít. A rendszer egyesíti a navigáció alapján történő autópályás vezetést a sávtartásos vezetési képességekkel. A jármű navigációs rendszere segíti az autó manőverezését a meghatározott útvonalon, segíti a vezetőt a sávváltásokban.

A ProPILOT 2.0 lehetővé teszi a kormánykerék elengedését, amikor az autó tartja a sávot. Valamilyen manőverhez vagy egy másik jármű előzésére készülve a navigációs rendszer és a 360 fokos érzékelők információi alapján a rendszer meghatározza a sávváltás vagy egyéb manőver megfelelő időzítését. A vezető intuitív audiovizuális utasítást kap, és a rendszer kéri, hogy mindkét kezét tegye a kormánykerékre, valamint az irányjelző kapcsolójával erősítse meg a manőver megkezdését. Amikor a ProPILOT 2.0 be van kapcsolva, a belső világítás színének megváltozása jelzi, hogy a kéz nélküli vezetés engedélyezve van.

Az Ariya Concept a duál villanymotoros megoldással négykerék meghajtást valósít meg, amely kiegyensúlyozott és kiszámítható erőátvitelt tesz lehetővé. Az összkerékmeghajtásnak köszönhetően a kanyarodási teljesítmény és a laza útfelületeken történő elindulás egyaránt problémamentes. A Nissan az autó tervezésekor felhasználta a Nissan Patrol intelligens 4×4 rendszerével szerzett tapasztalatokat is.

Az autó háztól-házig navigációs rendszere egy olyan új funkcióval is rendelkezik, hogy amennyiben a végső célpont csak gyalogosan közelíthető meg, akkor az autó navigációs rendszere továbbítja az útvonalat a járművezető okostelefonjára. A járműhöz visszatérve pedig üdvözlőfény fogadja a tulajdonost, a jármű automatikusan kinyílik, elvégzi a vezetőülés beállítását, valamint a vezető személyes preferenciáihoz igazítja a klímaberendezés beállításait. Az autó szinkronizálható a vezető naptárával, így az indulási idő elérésekor megkezdődhet a jármű előkészítése, például előfűtése vagy előhűtése, az időjárási viszonyoknak megfelelően, amivel maximalizálható a hatótáv, hiszen a légkondicionálás még a töltő csatlakoztatott állapotában, a hálózati áramforrásról végrehajtható.

A vezető az integrált Virtuális személyi asszisztens segítségét kérheti például parkolási információk keresésében, hogy a járművezető az útra koncentrálhasson. Ha a célállomás a hatótávon kívül esik, az Ariya Concept intelligens útvonal-tervezője automatikusan megtervezi az út során szükséges töltési megállókat is. Az autó CHAdeMO töltőcsatlakozóval rendelkezik. A töltőnyílás automatikusan nyílik amikor a járművezető megközelíti azt, a töltöttségi szinteket pedig különböző színű világítás jelzi a csatlakozó körül.

A navigációs rendszer további szolgáltatása, hogy ha útközben utasokat tervezünk felvenni, az ő mobiltelefonjuk helyzete megjeleníthető az autó központi kijelzőjén. A Nissan új szolgáltatása a  ProPILOT Remote Park, amellyel okostelefonos távvezérléssel parkolható le a jármű, ami hatalmas segítség, ha olyan szűk helyre kell parkolni, ahol nehézkes a kiszállás, például mozgáskorlátozott vezetőnek különösen előnyös lehet.

Az autó firmware over the air (FOTA) technológiája folyamatosan és problémamentesen frissíti a navigációs rendszert, a grafikus felhasználói felületet és a vezetési tulajdonságokat az autó hatékony működése érdekében, így mindig a legújabb verzióval és szolgáltatásokkal rendelkezhet.

Munkahelyi vagy otthoni parkoláskor az Ariya Concept támogatja a Nissan Energy technológiát, amely lehetővé teszi az elektromos hálózattal való összeköttetést, így az autó szükség esetén visszatáplálhat energiát az akkumulátorból a hálózatba.

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.