Főoldal » elektromosautó-töltés » 4,5 milliárdból vásárol villanyautó töltőket az állam

4,5 milliárdból vásárol villanyautó töltőket az állam

A környező országokkal ellentétben Magyarországon nem piaci, hanem elsősorban állami tulajdonú vállalkozások, közmű szolgáltatók építettek ki az elmúlt években egyre jobban használható villanyautó töltő hálózatot. A töltőtelepítésben az állami szerepvállalás komoly lendülettel folytatódhat tovább, ugyanis az elektronikus Európai Uniós közbeszerzési közlönyben megjelentek szerint az állam összesen 4,5 milliárd forintos keretösszegből tervez további töltőket vásárolni a következő 2 évben. A tendert a korábbihoz hasonlóan ezúttal is a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság írta ki.

Úgy tűnik végre nem csak célállomás töltésre, inkább az ország átjárhatóságára koncentrálnak majd elsősorban, mivel a keret kétharmadát, azaz 3 milliárd forintot, legalább 50 kW teljesítményű DC töltőkre tervezik fordítani, ezen belül 1 milliárd forintból legalább 75 kW teljesítményű egyenáramú töltőket vásárolnának. A keret harmadából 22 kW AC és 22 kW DC töltők beszerezését tervezik egyaránt 750 millió forint értékben.

Példamutató töltősziget Sormáson, 4 db Tesla Supercharger, 2 db 50 kW villámtöltő és 3 db AC töltőoszlop egy autópálya közeli parkolóban

Jelenleg Magyarországon körülbelül 800 db nyilvános töltőoszlop üzemel, tehát a keretösszegekből kiindulva komoly fejlődésre számíthatunk a következő években.

A jellemző piaci árakkal számolva akár meg is duplázódhat a jelenlegi magyar töltőszám, mivel akár

  • 400 db AC 22 kW töltőoszlop,
  • 180 db DC 22 kW töltőoszlop,
  • 200 db DC 50 kW töltőoszlop, valamint
  • 50 db DC 75 kW töltőoszlop vásárolható a keretösszegekből

Természetesen az új töltők nem feltétlenül kerülnek majd mind nyilvános helyekre, hiszen az állam saját használatra is számos elektromos autót vásárolt, illetve tervez vásárolni, a töltők egy része valószínűleg állami intézmények, hivatalok, kórházak zárt udvaraira kerül majd a saját villanyautó flotta töltésére. A nagyvárosok levegője azonban egyértelműen sokat tisztul majd a fejlesztésnek köszönhetően.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Szűcs Gábor

2017 óta aktív villanyautós, a Villanyautósok Közösségének oszlopos tagja, a miskolci találkozók szervezője. Környezettudatos családapaként nem csak az autó üzemanyagát, de a háztartás fogyasztását is igyekszik otthon, a háztetőn (áram) és a kertben (zöldség, gyümölcs) megtermelni. Mert nem mindegy, hogy mit eszünk meg és milyen levegőt szívunk be.