4,5 milliárdból vásárol villanyautó töltőket az állam

A környező országokkal ellentétben Magyarországon nem piaci, hanem elsősorban állami tulajdonú vállalkozások, közmű szolgáltatók építettek ki az elmúlt években egyre jobban használható villanyautó töltő hálózatot. A töltőtelepítésben az állami szerepvállalás komoly lendülettel folytatódhat tovább, ugyanis az elektronikus Európai Uniós közbeszerzési közlönyben megjelentek szerint az állam összesen 4,5 milliárd forintos keretösszegből tervez további töltőket vásárolni a következő 2 évben. A tendert a korábbihoz hasonlóan ezúttal is a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság írta ki.

Úgy tűnik végre nem csak célállomás töltésre, inkább az ország átjárhatóságára koncentrálnak majd elsősorban, mivel a keret kétharmadát, azaz 3 milliárd forintot, legalább 50 kW teljesítményű DC töltőkre tervezik fordítani, ezen belül 1 milliárd forintból legalább 75 kW teljesítményű egyenáramú töltőket vásárolnának. A keret harmadából 22 kW AC és 22 kW DC töltők beszerezését tervezik egyaránt 750 millió forint értékben.

Példamutató töltősziget Sormáson, 4 db Tesla Supercharger, 2 db 50 kW villámtöltő és 3 db AC töltőoszlop egy autópálya közeli parkolóban

Jelenleg Magyarországon körülbelül 800 db nyilvános töltőoszlop üzemel, tehát a keretösszegekből kiindulva komoly fejlődésre számíthatunk a következő években.

A jellemző piaci árakkal számolva akár meg is duplázódhat a jelenlegi magyar töltőszám, mivel akár

  • 400 db AC 22 kW töltőoszlop,
  • 180 db DC 22 kW töltőoszlop,
  • 200 db DC 50 kW töltőoszlop, valamint
  • 50 db DC 75 kW töltőoszlop vásárolható a keretösszegekből
EZT OLVASTAD MÁR?  Itt egy új megoldás az elektromos buszok töltésére

Természetesen az új töltők nem feltétlenül kerülnek majd mind nyilvános helyekre, hiszen az állam saját használatra is számos elektromos autót vásárolt, illetve tervez vásárolni, a töltők egy része valószínűleg állami intézmények, hivatalok, kórházak zárt udvaraira kerül majd a saját villanyautó flotta töltésére. A nagyvárosok levegője azonban egyértelműen sokat tisztul majd a fejlesztésnek köszönhetően.

Elektromos autót használsz?