Nem, (még) nem nyílik meg mindenkinek a Tesla Supercharger

Már sokszor felröppent a hír, hogy a Tesla megnyithatja Supercharger hálózatát más gyártók autói előtt. Most az Electrek hozott le egy hasonló szenzációt – de az ördög a részletekben rejlik, a részletek pedig nem barátai a hangzatos szalagcímeknek.

Norvégia, Németország, az egész világ

Az Electrek tegnapi írása szerint a Tesla arról tájékoztatott norvég döntéshozókat, hogy 2022 harmadik negyedévéig megnyitja Superchargereit más márkák autói előtt. A kanadai villanyautós lap ezt azzal is összekapcsolta, hogy a német közlekedési miniszter is a nyitásról tárgyal az autógyártóval és azt sejtetik, ez egy nagyobb hullám kezdete lehet.

Egyszer már láttunk ilyet. Műszaki hiba, vagy bújtatott teszt volt?

Akár még lehet az is, hiszen a Tesla soha nem zárkózott el ettől, de alapvetően két dolgot kértek cserébe:

  1. az érintett márkák szálljanak be a hálózat kiépítési költségeibe (talán visszamenőleg is?) és fenntartásának terheit is osszák meg, valamint
  2. az autóknak fel kell tudniuk venni egy bizonyos minimális teljesítményt, hogy ne foglalják túl hosszú ideig a töltőket.

Mind a két kitétel érthető és indokolt, de eddig senki nem élt a lehetőséggel. Hogy ez azért van-e mert a részletes Tesla ajánlat sok egyéb elfogadhatatlan apróbetűs részt tartalmaz, esetleg inkább büszkeségből nem álltak szóba az amerikai márkával, vagy egyszerűen csak nem akarták pénzzel segíteni a riválist, azt nem tudjuk. Épp eléggé fájhat nekik a CO2 kreditek vásárlása, de az legalább matematikailag kimutathatóan milliókat spórol az EU büntetésen.

Csakhogy, mint az Alex Voigt, a Cleantechnica egykori vendégszerzője és a német villanyautó piac tudora jelezte Twitteren – és később egy Electrek kommentben is -, a mostani hír sokkal specifikusabb, mint azt a cikk sejteti. Konkrétan arról van szó, hogy a Tesla bejelentkezett állami villámtöltő építési támogatásért, amelynek feltétele, hogy az oszlop mindenki számára használható legyen. A vállalat ezt elfogadja, és jövő év őszéig eleget is tesz a követelménynek – de csak konkrétan az így épült Superchargerek esetében. Jelenleg egy-két ilyen állomásról van szó.

Hogy később megnyílik-e a teljes hálózat, és ha igen akkor mindenütt, csak Európában, vagy csak egyes országokban, azt nem tudjuk.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.