Hivatalos: ekkortól nem gyárt több belsőégésű motoros autót az Audi

Megérkezett a hivatalos bejelentés az Auditól a napokban napvilágot látott hírekkel kapcsolatban, melyek szerint 2026 után nem jelenik meg új modell belsőégésű motorral – sem benzines, sem dízeles, sem hibrid –, és a már kínálatban lévő járművek értékesítése is csak a következő évtized elejéig tart. Ehhez most pontos dátumot is társított az ingolstadti székhelyű vállalat, 2033 lesz a legutolsó év, amikor még gyártani fog belsőégésű motort az Audi. Az utolsó, újonnan fejlesztett motor termelése egyébként négy éven belül megkezdődik, 2026-tól viszont valamennyi újonnan piacra dobott autómodell tisztán elektromos meghajtású lesz.

Audi e-tron GT

Mindezek ellenére az Audi vezérigazgatója, Markus Duesmann hozzátette, hogy a belsőégésű korszak végét majd a vásárlók és a szabályozás határozzák meg: ha továbbra is megengedett az értékesítés, és igény is lesz a fosszilis üzemanyaggal működő autókra – márpedig az igazgató szerint Kínában 2033 után is keresni fogják ezt a technológiát –, akkor nincs kizárva, hogy helyi gyártással a kínálatban maradhatnak.

Audi A6 e-tron tanulmány

Duesmann azt is elmondta, hogy a villanyautók kínálatának gyors bővítésével idén már több tisztán elektromos autót dob piacra az Audi, mint belsőégésű motorosat. 2025-re összesen több mint 20 villanyos modell közül választhatnak majd a vásárlók. Az Audi szerint az elektromobilitási stratégiájának egyértelmű üzenete, hogy a cég készen áll az elektromos korszakra.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.