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
auto
2024. 04. 23. kedd

Még a levegőt is tisztítja a Toyota kísérleti autója

egyéb

A Toyota továbbra is nagy jövőt lát a hibrid és hidrogén üzemű hajtásláncokban, beleértve utóbbinak azt a változatát is, amikor nem tüzelőanyag-cellát üzemeltetnek az illékony gázzal, hanem elégetik azt egy belső égésű motorban.

Most olyan új technológiát fejlesztenek, amely az autó normál üzeme közben megköti a levegőben található szén-dioxidot, és így semlegesíti a belső égésű motorok karbonlábnyomát.

Csak pár apró probléma van

A Toyota a Gazoo Racingen keresztül fejleszti hidrogénnel hajtott belső égésű motoros versenyautóját, amely az egész technológia fejlesztésének központi próbapadja.

Az ötlet nagyon egyszerű és alapvetően briliáns. A belső égésű motorok ideje azért van leáldozóban, mert az égés során számos káros anyag keletkezik, többek között a légkört felmelegítő szén-dioxid is a kipufogógáz része. Ha azonban a tartályt benzin helyett hidrogénnel töltjük, az égés szinte teljesen tiszta lesz, gyakorlatilag leginkább vízpára szabadul fel.

Azért csak szinte, meg leginkább, mert a technológia velejárója, hogy nitrogén-oxidok is keletkeznek, amelyek többek között savas esőt, illetve légúti megbetegedéseket okoznak, így a járműveket a dízelekhez hasonló AdBlue folyadékkal is fel kell szerelni ennek közömbösítésére. De ha ezt, illetve azt a tényt, hogy a világ hidrogéngyártásának 99,7 százaléka még 2022-ben is fosszilis üzemanyagokat használt, most egy pillanatra félretesszük, akkor az alapelgondolás nem rossz, különösen, ha valahogy megoldható lenne a már forgalomban lévő kétmilliárd belső égésű motor átállítása.

A tesztek részeként most a Toyota egy újfajta megoldást is kifejlesztett a már levegőben lévő CO2 megkötésére. Ettől azt remélik, hogy akár a hidrogén, akár a hibrid autók esetén segíthet csökkenteni a jármű karbon lábnyomát.

A Toyota új kerámia szűrője megköti a szén-dioxidot. Forrás: Toyota

Mint az Automotive News beszámolt róla, a vállalat mérnökei egy leginkább a hagyományos autók katalizátorához hasonló új, kerámia alapú szűrőt fejlesztettek ki, amely a beáramló levegőből kiszűri a szén-dioxidot. A motor hőjétől pedig már 60 fokon beindul az a reakció, amelynek eredményeként a megkötött CO2 cseppfolyóssá válik és egy alkáli-amin oldatban lehet felfogni, amely később ártalmatlanítható. A vállalat szerint ez a szűrő akármilyen belső-égésű motorba beépíthető, amelynek hulladékhője elég a reakció beindításához.

A mérnököknek azonban még pár apróbb problémát meg kell oldaniuk, mielőtt ezt a találmányt utcai autókban láthatjuk viszont.

A tesztsorozatot a 4563 méter hosszú Fuji Speedway-en folytatták, ám sajnos a két szűrőt jelenleg még minden egyes kör után ki kellett cserélni, mert elhasználódtak.

Az egyes számú szűrő által megszűrt levegő a kettesben kerül további kezelésre, mielőtt a hármassal jelölt, alkáli folyadékkal töltött tartályba csorog. Forrás: Toyota.

A másik kihívás a hatásfok. A 20 tesztkör alatt a két szűrő pontosan 20 gramm szén-dioxidot szűrt ki a levegőből, azaz 100 kilométerenként 22 grammot lehet így megkötni. Azonban, ha ezzel egy belső-égésű motoros autó, mondjuk a legújabb generációs Prius plug-in hibrid CO2 kibocsátást szeretnénk kompenzálni, akkor ez a hatásfok egyelőre nagyon kevés. A gyári fogyasztási adatok szerint ugyanis a kombinált ciklusban egy ilyen autó 100 kilométerenként 9300-10.700 gramm szén-dioxidot bocsát ki – tehát a szűrők ennek 0,2 százalékát vonják csak ki a levegőből

Mindkét problémán dolgoznak a vállalat szakemberei.

Biró Balázs

A fenntartható közlekedés elkötelezett híve, akit elsősorban a Tesla céltudatos és piacot felforgató tevékenysége rántott magával ebbe a világba, így publikációi elsősorban erre a területre koncentrálnak.