Használható a villámtöltő Szegeden

Szegeden még január végén állították üzembe a város első elektromos autó villámtöltőjét a Körtöltés utca végén, a helyi közlekedési vállalat trolibusz telephelyén, azonban használni mostanáig nem lehetett az eszközt. Az ügyben ma történt változás, így mostantól a dél-alföldi városba érkező villanyautósok, egy gyors villámtöltést követően indulhatnak is vissza vagy tovább a következő úti céljuk felé. Az Evopro gyártmányú oszlop CHAdeMO és CCS csatlakozón keresztül 50 kW DC, Type2 csatlakozón keresztül 22 kW AC töltésre képes. A két DC kar egyszerre természetesen nem használható, de erre a ma elterjedt oszlopok egyike sem képes.

Villámtöltő a szegedi SZKT trolibusz telephelyén (fotó: Masa Károly)

A töltő indításához applikáció vagy RFID kártya szükséges. Az applikáció Szeged SZKT e-töltő néven érhető el a Google Play áruházban, iOS-re azonban látszólag még nem készült el az alkalmazás. RFID kártya is elérhető a töltő közelében, a városban tilosban parkoló autók elszállítását végző részleg irodájában. A töltő hivatalosan csak munkanapokon reggel 8 és délután 6 óra között használható.

Evopro típusú villámtöltő Szegeden (fotó: Masa Károly)
Villámtöltő Szegeden (fotó: Masa Károly)
Villámtöltő a szegedi SZKT trolibusz telephelyén (fotó: Masa Károly)

 

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Antalóczy Tibor

A Villanyatosok.hu főszerkesztője, illetve a Villanyautósok Közösségének egyik alapító tagja, e-mobilitás szakértő. 2014 óta aktív elektromos autó használó, és külső tanácsadóként számtalan hazai elektromobilitási projekt aktív segítője.