Főoldal » elektromos autó » elektromosautó-akkumulátor » A Tesla akkumulátorok kapacitáscsökkenése

A Tesla akkumulátorok kapacitáscsökkenése

Az elektromos autók jelenlegi és jövőbeli tulajdonosainak ez okozza a legnagyobb gondot, azonban a Tesla akkumulátorainak adatai megnyugtatóak. A legfrissebb adatok szerint a Tesla akkumulátorok 160.000 mérföld (több, mint 250.000 km) megtétele után csupán 10%-ot veszítenek energiakapacitásukból.

A holland-belgiumi Tesla Forum Tesla tulajdonosainak egy csoportja több, mint 350 jármű adatait gyűjtik össze világszerte, és teszik közzé egy nyilvános Google-fájlban.
Korábban már számoltak be adatokról, azóta viszont több járművet vizsgáltak, több kutatást végeztek.

Az adatok kimutatják, hogy az első 50 ezer mérföld megtétele után a legtöbb Tesla akkumulátor 5%-ot veszít energiakapacitásából, azonban a legújabb kutatások szerint egy átlagos akkumulátoregység több, mint 300.000 km megtétele után közelítené meg a 90%-os állapotot.

Az adatgyűjtésekhez tartozó diagramok (teljes diagram bal oldalon, és 80%-ra nagyítva a jobb oldalon):

Vannak akkumulátorok, amik beküldött adatai különböznek a többitől. Úgy vélik, hogy a energiatároló képesség csökkenése összefüggésben állhat például a DC töltés gyakoriságával, de egyértelműen erre utaló adatok nincsenek.

Jeff Dahn, az ismert akkumulátorkutató és a Dalhousie Egyetem akkumulátor kutatócsoportjának vezetője elmondta, hogy az akkumulátorok élettartamának meghosszabbításának érdekében a 70%-os töltöttségi szintre való feltöltése javasolt.

A Tesla arra is figyelmeztet, hogy a Model S és Model X típusú járműveik akkumulátor-felhasználási garanciája nem terjed ki a telepek energiakapacitás csökkenésére:

„Az akkumulátorok, mint minden lítium-ion akkumulátor az idő előrehaladtával és a használattal arányosan fokozatos teljesítményvesztésen mennek keresztül. Ennek javítását nem fedezi az akkumulátorok korlátozott jótállása.”

A Model 3-as esetében a Tesla azonban bevezetett és vállalt egy új, 70%-os akkumulátorkapacitás-megőrzési garanciát. A Model 3-ba a korábban használttól eltérő akkumulátorcellák és akkumulátor architektúra kerül, de ha a Model S-ből származó adatok bármilyen jelzéssel is bírnak, akkor nincs miért aggódni.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »