Újabb elektromos sportautót mutat be a DS?

A Citroën DS jelzésű modelljeiből különváló francia prémium autógyártó egy új teaser videóval kedveskedett rajongóinak a hivatalos Twitter és Instagram oldalán, mely egy korábban nem látott, impozáns sportautót szemléltet alig fél percben. A videóhoz a „When the DS team is dreaming of 2035”, azaz „amikor a DS csapata 2035-ről álmodik” feliratot tűzte a gyártó, mely alátámasztja azokat a pletykákat, miszerint a sportos megjelenésű álomautó teljesen elektromos meghajtást kaphat. A kedvcsináló videóról több francia hírportál is beszámolt, állítva, hogy a DSX E-Tense névre keresztelt villanyautó az április végén kezdődő Pekingi Autószalonon fog bemutatkozni, a franciák következő generációs elektromos hajtásláncát birtokolva a DS Performance logója alatt.

A DS számára nem ez lenne az első alkalom, hogy egy tisztán villanyos meghajtású sportautó-koncepcióval vázolja fel elképzeléseit a távoli jövő közlekedéséről. A 2016-os Genfi Autószalonra a 400 lóerős teljesítményű E-Tense tanulmányt vitte el, melyhez aztán egy reklámkampányt is felépített a gyártó: Európa-szerte forgatott róla kisfilmeket, 2017 végén pedig egy reklámban is szerepet kapott, amiben a londoni Westfield bevásárlóközponton hajtott keresztül Sam Bird Formula E pilótával a volán mögött. Azt a mai napig nem tudjuk, hogy ez az autó valaha gyártásba fog-e kerülni, de a koncepció promotálása vélhetően a vásárlók igényének felmérése szolgált. Korábban már levédette az E-Tense típusjelzést a gyártó, így feltételezhető, hogy előbb vagy utóbb (inkább utóbb) még tervei lesznek vele.

DS E-Tense koncepció

Egyelőre az is kérdéses, hogy az újonnan reklámozott villanysportkocsival mik a DS szándékai, erről remélhetően majd a kínai fővárosban megrendezett autókiállításon hallhatunk. Könnyen lehetséges, hogy az új modell exkluzívan csak Kínában lesz elérhető, a francia autógyártó eladásainak nagy része ugyanis ide köthető, és az ország a kibocsátásmentes járművek terjedésében is élenjáró. A 2035-ös dátum, amiről a DS csapata álmodozik – bármit is jelentsen ez – viszont igencsak aggasztó, s még nagyobb lemaradásba taszíthatja a PSA Csoporthoz tartozó márkát az elektromos autók piacán.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.