Vezeték nélkül töltik a Jaguar villanyautóját Osloban

Huszonöt darab tisztán elektromos I-PACE sportterepjárót küld Osloba a Jaguar az úgynevezett ElectriCity programhoz, melynek célja a világ legelső, vezeték nélkül tölthető taxiflottájának szolgálatba állítása a szükséges töltőinfrastruktúra kiépítésével. A projektről tavaly tavasszal már írtunk, amikor az indukciós elven működő töltőket fejlesztő Momentum Dynamics, a régió legnagyobb töltőüzemeltetőjeként működő Fortum Recharge, valamint a norvég főváros önkormányzata először árult el konkrétumokat a tervekről.

Azóta a skandináv országok legnagyobb taxihálózata, a Cabonline is csatlakozott a projekthez, amely az elektromos Jaguarokból álló flotta üzemeltetéséért lesz felelős. Az 50 és 75 kW teljesítmény közötti vezeték nélküli töltőberendezések a földben lesznek elrejtve, és automatikusan megkezdik az indukciós töltőtechnológia befogadására kialakított járművek töltését, amint azok föléjük parkolnak. A töltők a taxiállomásokon lesznek letelepítve, hogy a taxisoknak ne kelljen kitérőt tenniük a berendezésekhez, hanem addig tudjanak töltődni, amíg a következő fuvarra várnak. Ez átlagosan 6-8 percnyi energiafelvételt jelent, ami minden fuvar után megismétlődik – a programban résztvevő felek szerint így biztosítható, hogy a taxik folyamatos körforgásban, napi 24 órában szolgálatban maradhassanak. A tesztelés az év végén kezdődik.

Az ElectriCity program az osloi városvezetés azon célkitűzésének gyakorlati alapjait fekteti le, miszerint 2024 első negyedévére kizárólag elektromos taxik fuvarozhassák az utasokat. Ezen a területen tehát a norvégok egy kicsit visszavettek az ambícióikból, hiszen tavaly még 2023 volt a céldátum, de ez mit sem változtat azon, hogy komolyan gondolják a villanyautókra való teljes átállást, és 2025-re kizárólag zéró kibocsátású személyautót lehet majd vásárolni az országban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.