Vezeték nélkül töltik a Jaguar villanyautóját Osloban

Huszonöt darab tisztán elektromos I-PACE sportterepjárót küld Osloba a Jaguar az úgynevezett ElectriCity programhoz, melynek célja a világ legelső, vezeték nélkül tölthető taxiflottájának szolgálatba állítása a szükséges töltőinfrastruktúra kiépítésével. A projektről tavaly tavasszal már írtunk, amikor az indukciós elven működő töltőket fejlesztő Momentum Dynamics, a régió legnagyobb töltőüzemeltetőjeként működő Fortum Recharge, valamint a norvég főváros önkormányzata először árult el konkrétumokat a tervekről.

Azóta a skandináv országok legnagyobb taxihálózata, a Cabonline is csatlakozott a projekthez, amely az elektromos Jaguarokból álló flotta üzemeltetéséért lesz felelős. Az 50 és 75 kW teljesítmény közötti vezeték nélküli töltőberendezések a földben lesznek elrejtve, és automatikusan megkezdik az indukciós töltőtechnológia befogadására kialakított járművek töltését, amint azok föléjük parkolnak. A töltők a taxiállomásokon lesznek letelepítve, hogy a taxisoknak ne kelljen kitérőt tenniük a berendezésekhez, hanem addig tudjanak töltődni, amíg a következő fuvarra várnak. Ez átlagosan 6-8 percnyi energiafelvételt jelent, ami minden fuvar után megismétlődik – a programban résztvevő felek szerint így biztosítható, hogy a taxik folyamatos körforgásban, napi 24 órában szolgálatban maradhassanak. A tesztelés az év végén kezdődik.

EZT OLVASTAD MÁR?  Mi lesz veled CHAdeMO?

Az ElectriCity program az osloi városvezetés azon célkitűzésének gyakorlati alapjait fekteti le, miszerint 2024 első negyedévére kizárólag elektromos taxik fuvarozhassák az utasokat. Ezen a területen tehát a norvégok egy kicsit visszavettek az ambícióikból, hiszen tavaly még 2023 volt a céldátum, de ez mit sem változtat azon, hogy komolyan gondolják a villanyautókra való teljes átállást, és 2025-re kizárólag zéró kibocsátású személyautót lehet majd vásárolni az országban.

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.