Korszakváltás a Volkswagennél: nem épül több szennyező autó Zwickauban

Véget ért egy korszak a Volkswagen zwickaui gyárában, de helyette egy sokkal jobb kezdődik: több mint hatmillió legyártott jármű után legurult a legutolsó, belső égésű motorral épített autó a gyártósorról, így innentől kezdve kizárólag tisztán elektromos meghajtású modellek készülnek majd a szászországi létesítményben – számolt be róla először a német Automobilwoche, nem sokkal később pedig a Volkswagen is megerősítette egy sajtóközleménnyel.

A zwickaui gyár 1,8 millió négyzetméteren terül el, Forrás: VW

A hagyományos autók zwickaui története 1907-ig nyúlik vissza, amikor még Horch modellek, majd a Német Demokratikus Köztársaság ideje alatt Trabantok összeszerelésének adott otthont a város. A Volkswagen 1990 májusában kezdte meg a termelést saját üzemében, és az elmúlt 30 év alatt egészen pontosan 6 049 207 példánynak adott életet a Polo, Golf, Golf Estate, Passat Saloon és Passat Variant modellekből.

A Zwickauban legyártott belsőégésű motoros személyautók száma. A Horch esetében csak hozzávetőleges az érték, Forrás: VW

Ezt a fejezetet zárta most le egy német vásárlónak készített, Oryx White Pearl Effect festésű Golf R Estate a kétliteres benzinmotorjával. E modell sorsa egyébként az Electrive hírportál információi szerint egyelőre bizonytalan: a kombikra mutatott kereslet egyre csak csökken, így a német gyártónak nem érné meg áthelyezni a gyártást, és valószínűleg utód sem fog készülni hozzá.

A kivonuló Golf Estate gyártósorát most a Volkswagen a MEB padlólemezes villanyautók termeléséhez építi át. Ez néhány hétig fog tartani a nyári hónapokban, de az első elektromos autók csak az év végén kerülnek ki ebből a 6-os számú csarnokból. A létesítmény egy részét már korábban átalakította a VW, itt az ID-család első tagjának gyártása már tavaly novemberben elkezdődött, a cél napi 1500 példány építése.

Az ID. 3-hoz hamarosan, még a nyáron csatlakozik az ID. 4, valamint az Audi Q4 e-tron, és a Seat el-Born is itt fog készülni. A mintegy 1,2 milliárd euróból kivitelezett gyárátalakítás utolsó fázisában 2021-től összesen három márka hat tisztán villanyos modellje épül majd Zwickauban a 8000, elektromos rendszerek kezelésére betanított alkalmazott jóvoltából. A sorból csak a Škoda Enyaq lóg ki, a csehek sportterepjárója ugyanis az MQB platformos modellek gyártósorára kerül fel Mladá Boleslavban.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.