NHTSA vizsgálat indult Teslák memóriahibái miatt

Az Egyesült Államok Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Igazgatósága (NHTSA) vizsgálatot indított a 63 000 db Tesla Model S autót érintő médiavezérlő egység meghibásodással kapcsolatban, közölte a Reuters.

A vizsgálat alapja 11 beérkezett panasz a médiavezérlő egység meghibásodásával kapcsolatban, amely az érintőképernyő működésképtelenségét eredményezte. Az egység meghibásodása miatt elvesztek az audiovizuális funkciók, azaz működésképtelen lett az infotainment rendszer, a navigációs rendszer, az internet böngésző és a tolatókamera, tájékoztatott az ügynökség. A meghibásodás oka a memória elhasználódása. Az NHTSA szerint a probléma nem érinti a járművezérlő rendszereket.

A hiba a 2012 és 2015 között gyártott Tesla Model S autókban jelentkezett, bár a Tesla ugyanazt a médiavezérlő egységet építette be 2012-től 2018 elejéig összesen 159 000 db Model S-be, valamint a 2016 és 2018 között gyártott Model X-ekbe.

A problémát jelentő egység Nvidia Corp (NVDA.O) Tegra 3 processzort használ, integrált 8 GB-os eMMC NAND flash memóriaeszközzel, melynek élettartama az írás-olvasási vagy törlési ciklusok száma alapján véges az NHTSA álláspontja szerint.

Egyes ügyfelek szerint a hiba következményeképp az autó nem tölthető fel. Mások szerint a közlekedésbiztonságra is hatása lehet a problémának. Az egyik tulajdonos például arra panaszkodik, hogy nem tudja használni a légkondicionálót, így problémát okoz a szélvédő páramentesítése is. A panaszok arra is kitértek, hogy a Tesla a tulajdonosokkal kívánja megfizettetni az egység cseréjét azoknál az autóknál, melyeknél a garancia már lejárt.

EZT OLVASTAD MÁR?  Elektromos autó töltő Nagykanizsán

Az Nvidia és a Tesla egyelőre nem nyilatkozott a problémával kapcsolatosan.

Elektromos autót használsz?