Tisztán elektromos Subaru jön Európába

A Subaru tegnap bejelentette, hogy megjelenik az európai piacon egy tisztán elektromos meghajtású modellje, mely méreteit tekintve a Forester sportterepjáróhoz fog hasonlítani. Mivel a közlemény a japán vállalat európai részlegétől származik, az sem lenne meglepő, ha a közepes méretű SUV kizárólag ezen a kontinensen lenne kapható, az egyre szigorodó széndioxid-kibocsátási előírásoknak való megfelelés, és a büntetés elkerülése, csökkentése miatt.

A Subaru már évekkel ezelőtt beharangozta első villanyautóját, de annak sosem láttuk jelét, hogy sietne annak piacra dobásával. Nincs ez másképp most sem: konkrét időpont helyett annyit árult el, hogy valamikor az évtized első felében csatlakozik a kínálathoz. Ezek után talán nem lep meg senkit, hogy a Subaru a Toyota kvázi leányvállalataként működik, miután az a 2005 óta tartó közös munkákat követően nemrég 20%-ra növelte részesedését a Subaruban.

Így aztán a boxermotorjairól híres márka sem jutott a hibrideknél tovább az elektromobilitás országútján: jelenleg Európában majdnem hibrid rendszerrel kapható az Impreza e-BOXER, Subaru XV e-BOXER, és a Forester e-BOXER, az Egyesült Államokban pedig konnektoros hibridként megjelent a Crosstrek Hybrid.

Valami ilyesmi lesz a Subaru első villanyautója, Forrás: Subaru

A közelgő tisztán elektromos modellről, mely az Evoltis nevet viseli, műszakilag egyelőre annyi ismeretes, hogy a Toyotával közösen fejlesztett e-TNGA padlólemez lesz az alapja, és várhatóan erősen hasonlít majd az év elején bemutatott SUV-koncepcióra. Az autó premierje a híresztelések szerint 2021-ben esedékes.

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.