Pici robottaxiban masszív aksi: így utazunk majd a városokban?

A Zoox Inc. tegnap bemutatta saját fejlesztésű, teljesen önvezető elektromos utasszállítóját, s ezzel becsatlakozott a sofőr nélküli közösségi mobilitási szolgáltatás elindítására törekvő amerikai cégek kiélezett versenyébe. A robottaxik fejlesztésére szakosodott kaliforniai székhelyű Zoox egy fiatal, 2014-ben alapított start-up, mely egészen idáig a rivaldafényt kerülve végezte dolgát. A sajtó mindössze néhány hónappal ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni vele, annak okán, hogy az Amazon felvásárolta a céget (egyes források szerint több mint 1,2 milliárd dollárért), vélhetően azért, hogy annak önvezető technológiáját saját logisztikai hálózatába integrálja – a Zoox vezérigazgatója el is ismerte, hogy a jövőben valóban terveznek csomagszállító járművet is.

Az első autó azonban önvezető utazásmegosztó célokra készült, s egyszerre akár négy személy szállítására is képes. A jármű érdekessége, hogy nem tud tolatni, hiszen hátrafele is előrefele megy, köszönhetően a mindkét végén elhelyezett villanymotornak – a Zoox elmondása szerint ez a legelső jármű, mely két ellentétes irányba tud haladni megfordulás és tolatás nélkül. A dizájn szempontjából ebből az következik, hogy az autó teljesen szimmetrikus, de összességében persze ugyanazt az összképet nyújtja, mint más vállalatok robottaxijai (pl. a GM-hez tartozó Crusie Origin).

Mondani sem kell, hogy az összkerék-meghajtással együtt ez páratlan manőverezési képességet jelent, ami a szűk városi utakon és parkolóhelyeken különösen praktikus lehet. A végsebesség 120 km/h, ami szintén egy olyan tulajdonság, ami nem igazán gyakori a városi önvezető személyszállítók között. Apró mérete ellenére egy hatalmas, 133 kWh-s akkucsomagot szereltek be a fejlesztők, amihez pontos hatótávolságot nem párosítottak, de állítólag akár 16 órán keresztül is üzemelhet vele a jármű két töltés között.

A Zoox taxiszolgáltatása nem a gazdagok mulatsága lesz, az egyszerű utastér is arról árulkodik, hogy a vállalat minél lejjebb szeretné faragni a költségeit. Nincsenek minőségi anyagok, vagy hipermodern technológiák, az ügyfelek mindössze egy apró érintőképernyővel foglalhatják el magukat, amin a zenét, légkondit, és az érkezés várható időpontját tudják állítani, megnézni.

Az elektromos taxik prototípusainak tesztelése már megkezdődött Kaliforniában és Nevadában, de erről nem kaptunk további részleteket. Az első városok, ahol elindulhat egy mobilapplikáció-alapú szolgáltatás, San Francisco és Las Vegas lesznek, ám ennek időpontját sem árulta el a cég – a Bloomberg úgy tudja, hogy még legalább két évig várni kell rá. A Zoox gyára Fremontban található, amely a jövőben akár évi 10-15.000 jármű összeszerelésére is alkalmas lehet.

 

Nincs időd naponta 8-10 hírt elolvasni? Iratkozz fel a heti hírlevelünkre, és mi minden szombat reggel megküldjük azt a 10-12-t, ami az adott héten a legfontosabb, legérdekesebb volt. Feliratkozás »

Elektromos autót használsz?

Simon Zsolt

Nem az autózás, hanem a környezetvédelem iránti elkötelezettség sodorta a Villanyautósok közé, hogy geográfus és közgazdász tanulmányai befejezése után tudásával segíthesse egy fenntarthatóbb világ kialakulását.